Cum se curata creierul nostru in fiecare noapte? Oamenii de stiinta au descoperit raspunsul la aceasta intrebare
Somnul este vital pentru sanatatea noastra fizica si psihica. O buna igiena a somnului este esentiala pentru sanatatea creierului. In special, cercetarile au aratat ca fiecare faza a ciclului de somn reface si intinereste creierul pentru o functionare optima. Cu toate acestea, pana acum oamenii de stiinta nu cunosteau mecanismul real din spatele acestui fenomen. Acum este posibil sa fi gasit solutia la aceasta enigma.
Somnul si sanatatea creierului
Somnul reprezinta intre un sfert si o treime din durata vietii umane. Desi unii oameni il considera o pierdere de timp, somnul joaca un rol foarte important in asigurarea functionarii corespunzatoare a organismului in stare de veghe. Calitatea somnului are un impact considerabil asupra sanatatii creierului. Pe termen scurt, privarea de somn impiedica invatarea, afecteaza performanta cognitiva si incetineste timpul de reactie. Pe termen lung, privarea cronica de somn este un factor de risc pentru declinul cognitiv si diverse tulburari psihice.
Unul dintre motive este ca somnul permite creierului sa se regenereze si sa se repare. Cercetarile au aratat ca, in timpul somnului, creierul elimina deseurile si toxinele care se acumuleaza pe parcursul zilei. De fapt, in timpul diferitelor cicluri de somn, enzimele specifice repara daunele cauzate celulelor creierului de catre radicalii liberi. In termeni mai simpli, somnul reseteaza creierul precum un computer, asigurandu-i functionarea optima.
Un mecanism in sfarsit decodat
Acest lucru este posibil datorita unui sistem integrat de eliminare a deseurilor numit sistem glimfatic. Acest sistem face sa circule lichid in creier si in maduva spinarii pentru a elimina deseurile. Se elimina astfel proteinele toxice care formeaza placile lipicioase legate de tulburarile neurologice. Desi oamenii de stiinta stiau despre acest sistem de mult timp, nu stiau exact ce mecanism il alimenteaza. Insa cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, ar putea sa fi gasit raspunsul la acest mister.
Conform rezultatelor studiului publicat in revista Cell, cercetatorii au descoperit ca o molecula numita noradrenalina joaca un rol-cheie in curatarea creierului in timpul somnului la soareci. Avand in vedere asemanarile dintre mecanismele cerebrale ale soarecilor si ale oamenilor, un proces similar de „spalare a creierului” ar putea avea loc si la oameni atunci cand dorm. Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetatorii au folosit tehnici avansate de imagistica pentru a observa in timp real miscarile vaselor de sange si ale fluidelor cerebrale in timp ce soarecii dormeau in mod natural.
Ei au descoperit ca, in timpul somnului non-REM, creierul elibereaza rafale de norepinefrina (un hormon al stresului) la fiecare 50 de secunde aproximativ. Aceste explozii determina constrictia si apoi dilatarea vaselor de sange intr-un model coordonat care actioneaza ca o pompa, ajutand la eliminarea deseurilor din tesutul cerebral. Apoi au efectuat acelasi experiment, dar soarecii au primit un somnifer. S-a constatat ca somniferul a perturbat mecanismul de curatare prin suprimarea impulsurilor naturale de noradrenalina. Acest lucru implica faptul ca somniferele ar putea reduce capacitatea creierului de a elimina toxinele in timpul somnului si, prin urmare, ar putea afecta sanatatea cognitiva. Si iata de ce creierul tau are nevoie de activitate fizica.
Sursa: https://dailygeekshow.com/cerveau-nuit/
Comments are closed.