Care este cea mai buna bautura pentru sanatate: ceaiul sau cafeaua?
In fiecare dimineata, doua clanuri duc o batalie crancena: pe de o parte sunt cei care vor sa isi inceapa ziua cu dreptul opteaza pentru cafea, pe de alta parte sunt cei care vor sa se trezeasca usor si aleg ceaiul. La nivel mondial, acesta din urma are un avantaj: dupa apa, este cea mai consumata bautura. Romanii prefera in schimb cafeaua. In fiecare an, consumam aproximativ 5,1 kg de cafea pe cap de locuitor, fata de doar 230 g de ceai. Vestea buna este ca aceste obiceiuri sunt bune si pentru sanatatea noastra: sute de studii au aratat ca aceste doua bauturi pot preveni bolile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer, in special al tractului digestiv. Acest lucru se datoreaza ingredientelor lor active, printre care cofeina si polifenolii cu efecte antioxidante. Pe langa aceste beneficii comune, fiecare dintre ele are propriile avantaje.
Cafea, da, dar nu prea multa
Cafeaua are o reputatie proasta. Ea provoaca nervozitate, creste anxietatea si te face sa tremuri daca consumi prea multa. Acestea sunt efecte de netagaduit… dar numai daca bei cinci sau sase cesti pe zi. In cantitati mai mici, este destul de benefica. Cei care sufera de migrene vor fi familiarizati cu actiunea sa vasoconstrictoare, utila in prevenirea durerilor de cap. Dar asta nu e tot. Potrivit unui studiu din 2022 publicat in European Journal of Preventive Cardiology, consumul a doua-trei cesti de cafea pe zi reduce semnificativ accidentele cardiovasculare. Acelasi lucru este valabil si pentru diabetul de tip 2: chiar si cafeaua decofeinizata reduce la jumatate riscul, cu conditia sa bei cel putin patru cesti pe zi. Cercetatorii chinezi explica acest lucru prin actiunea acidului cafeic si a acidului clorogenic, care inhiba transformarea amilinei – un hormon al pancreasului – intr-o forma toxica.
Un alt avantaj al cofeinei este efectul sau asupra memoriei: o serie de studii epidemiologice si experimentale au aratat ca este benefica in cazul bolii Alzheimer si Parkinson. La Lille, in 2021, un studiu de faza 3 va evalua efectul cofeinei asupra functiilor cognitive ale pacientilor care sufera de forme timpurii sau moderate ale acestei boli neurodegenerative (studiul CAFCA). A devenit cofeina un panaceu? Nu chiar. Chiar daca cafeaua stimuleaza concentrarea, ea este in continuare nerecomandata femeilor insarcinate si este, de asemenea, daunatoare pentru dezvoltarea copiilor in crestere, din cauza perturbarii ciclurilor timpurii de somn.
Beneficiile cafelei pentru sanatate
Cafeaua protejeaza impotriva reaparitiei cancerului de san.
Ea previne diabetul de tip 2.
Stimuleaza concentrarea.
Previne Parkinson si Alzheimer.
Ceaiul, da, dar mai ales ceaiul verde
Ceaiul se bucura de o reputatie buna datorita longevitatii consumatorilor asiatici. Un obicei sanatos, deoarece se stie ca polifenolii continuti nivelul de glucoza din sange. Consumul a una sau doua cesti la masa ar putea limita cresterea in greutate, potrivit unui studiu sud-coreean din 2013.
In 2021, cercetatorii de la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie (ETH) din Zurich au demonstrat ca teanina are un efect antistres. Inca din 2007, cercetatorii japonezi au demonstrat ca acest efect de detensionare a creierului se datoreaza teaninei. De fapt, din cauza acestui compus, ceaiul nu va da un impuls ca si cafeaua, desi contine teina.
Si pentru gura, aceasta bautura poate fi utila. Bogata in fluor, ea ajuta la combaterea cariilor dentare. Atentie insa la efectul sau de colorare: in exces, fluorul provoaca aparitia unor pete galbene sau maro pe dinti. Cu cat frunzele raman mai mult timp pe planta de ceai, cu atat se acumuleaza mai mult fluor. Asadar, cel mai bine este sa nu cumparati ceai negru foarte ieftin, deoarece acesta este adesea facut din cele mai vechi frunze.
Un alt beneficiu neasteptat este ca previne artrita. O echipa americana a demonstrat ca bautul a trei sau patru cani pe zi reduce cantitatea de proteine si enzime care deterioreaza articulatiile. La soareci, injectiile de polifenoli au redus chiar semnificativ numarul de indivizi care dezvolta artrita, potrivit unui studiu sud-coreean din 2014.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/the-ou-cafe-quel-est-le-meilleur-pour-la-sante-11195024/
Comments are closed.