Ce secrete ascunde duna stelara Lala Lallia din Maroc?

Dunele stelare, cu formele lor impresionante cu mai multe brate, sunt comune in deserturile din intreaga lume. Cu toate acestea, raman intrebari cu privire la aceste formatiuni de nisip. O noua cercetare face lumina asupra misterului unei dune stelare deosebit de impunatoare din Sahara. Concluzia – nu este ceea ce se asteptau oamenii de stiinta.

Ce este o duna stelara?

Cunoscute si sub denumirea de dune piramidale, dunele stelare sunt formatiuni intalnite in deserturi. Acestea sunt caracterizate prin forma lor unica, asemanatoare unei stele sau a unei serii de brate care radiaza dintr-un punct central. Aceste dune se dezvolta, in general, in zonele in care vanturile sufla in directii variabile. Acest lucru duce la o acumulare de nisip in diferite straturi si la formarea de creste multiple. Punctul central in care converg bratele marcheaza adesea directia vantului predominant.  Bratele se extind spre exterior in directia vanturilor secundare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai spectaculos oras din lume?

O duna stelara este mult mai tanara decat se credea pana acum

Datorita tehnologiei moderne, cercetatorii de la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie au reusit sa studieze mai in profunzime o duna stelara din desertul saharian din Maroc. Situata in campul de dune din Erg Chebbi, studiul acestei dune supranumite Lala Lallia a dezvaluit informatii care i-au surprins pe cercetatori. Lala Lallia este o duna masiva. Are o inaltime de aproximativ 100 de metri si o latime de 700 de metri. Oamenii de stiinta estimeaza ca structura este alcatuita din aproximativ 5,5 milioane de tone de nisip. Pentru a afla mai multe despre Lala Lallia, oamenii de stiinta au mers pe duna. Au fost echipati cu un radar de penetrare a solului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce tari au cele mai multe bombe nucleare

Radarul a produs imagini de inalta rezolutie ale straturilor de sedimente care alcatuiesc duna. De asemenea, au colectat mostre de nisip la diferite adancimi pentru a le studia. Aceasta metoda i-a ajutat sa determine momentul in care nisipul a fost adus de vant pe duna, Mai mult, au reusit sa schiteze o cronologie a crearii acesteia. Conform rezultatelor studiului publicat in revista Scientific Reports, oamenii de stiinta au reusit sa determine ca baza dunei are o vechime de 13.000 de ani. Este pentru prima data cand a fost identificata varsta uneia dintre cele mai vechi dune stelare din lume.

La ce concluzie au ajuns?

Ceea ce i-a surprins pe oamenii de stiinta a fost faptul ca partea superioara a structurii s-a format abia in ultimii 1.000 de ani. De fapt, duna ca intreg este inca destul de tanara, in sensul ca baza a continuat sa se construiasca pana acum aproximativ 9.000 de ani, inainte de a se stabiliza. In ceea ce priveste restul dunei, aceasta a inceput sa creasca abia in ultimii aproximativ 900 de ani. Potrivit cercetatorilor, acest lucru sugereaza ca dunele stelare inglobate in gresie ar putea exista oriunde in lume, dar ca acestea sunt greu de detectat.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai vechi lac din lume

Sursa: https://dailygeekshow.com/dune-etoile-mystere/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More