Oamenii isi folosesc doar 10% din creier?

Faptul ca oamenii folosesc doar 10% din creierul lor este o conceptie gresita persistenta… Dar ce este de fapt?

Creierul uman este organul central al sistemului nervos, responsabil pentru toate functiile noastre cognitive, emotionale si corporale. Acesta este alcatuit din cateva miliarde de neuroni care comunica intre ei prin intermediul sinapselor pentru a procesa informatii complexe. Cu diferitele sale parti, cum ar fi cortexul cerebral, cerebelul si trunchiul cerebral, acesta controleaza totul, de la respiratie la luarea deciziilor. Fiecare regiune a creierului are functii specifice, de la procesarea senzoriala si abilitatile motorii la functii cognitive precum memoria si limbajul. Contrar mitului celor 10%, de fapt folosim zilnic mult mai mult decat atat, iar fiecare parte a creierului are un scop, chiar daca nu toate sunt folosite simultan!

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce a disparut megafauna?

Capacitatea cerebrala: cum sa folosim 100% din creier?

Folosirea a 100% din creier nu inseamna activarea acestuia in totalitate in acelasi timp. Creierul este activ in permanenta, chiar si in timpul somnului. Plasticitatea cerebrala – capacitatea creierului de a se reconfigura si de a stabili noi conexiuni – este una dintre cheile pentru cresterea potentialului sau. Activitati precum cititul, invatarea de noi abilitati sau meditatia stimuleaza diferite parti ale creierului si imbunatatesc functia cognitiva. Exercitiile fizice regulate, o dieta echilibrata si un somn bun sunt, de asemenea, esentiale pentru mentinerea unui creier sanatos si exploatarea intregului sau potential.

Care sunt limitele creierului uman si de ce nu putem folosi 100% din el?

Chiar daca creierul uman este extrem de puternic, acesta are limitele sale! Acesta nu este capabil sa proceseze o cantitate infinita de informatii in acelasi timp. Capacitatea memoriei pe termen scurt este, de asemenea, limitata, ceea ce explica de ce este dificil sa ne amintim multe lucruri in acelasi timp. In plus, activitatea creierului oboseste acest organ, asa ca are nevoie de odihna pentru a functiona optim dupa o munca mentala intensa. Multitasking-ul este o alta limitare: creierului ii este greu sa indeplineasca mai multe sarcini in acelasi timp in mod eficient. Acest lucru duce la o scadere a performantelor cognitive. Mai mult, creierul sufera adesea o deteriorare semnificativa odata cu varsta, ceea ce ii limiteaza capacitatea.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce straluceste Luna atat de tare?

Asadar, cat din capacitatea creierului nostru folosim cu adevarat?

Cercetatorii nu au reusit inca sa stabileasca exact ce procent din creier este utilizat. O mare parte a sistemului nostru nervos cerebral este in permanenta activa pentru a asigura buna functionare a organismului nostru. In diferite momente ale zilei, in functie de activitatile pe care le desfasuram, sunt solicitate diferite regiuni ale creierului. De exemplu, vorbitul, mersul pe jos si rezolvarea unei probleme matematice implica zone specifice ale creierului. Chiar si atunci cand dormim, creierul nostru este activ! Ideea ca folosim doar o mica parte a creierului nostru este, prin urmare, un mit, deoarece toate regiunile sale sunt de fapt implicate in buna functionare a corpului si a mintii.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/les-humains-nutilisent-ils-que-10-de-leur-cerveau-11197237/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More