Care sunt principalele functii ale viselor

Neurologii si oamenii de stiinta incep sa inteleaga incetul cu incetul cum iau nastere visele si ce rol si functii au in viata noastra. Acestea ne permit sa deschidem o fereastra asupra inconstientului. Tempereaza in egala masura emotiile negative resimtite de-a lungul zilei. Care sunt principalele functii ale viselor?
Ne ajuta sa invatam mai bine. Este ca si principiul replay. Pe timp de noapte reproducem noile experiente pe care le-am trait in timpul zilei.

Ne ajuta sa digeram momentele mai dificile

Ne ajuta visele sa ne vindecam ranile? Pentru a testa aceasta teorie, neurologul Matthew Walker a plasat doua grupe de adulti intr-un aparat IRM si i-a pus sa se uite la scene de razboi sau de crime. Primul grup a urmarit aceste scene dimineata si, apoi, 12 ore mai tarziu, ramannad treji in tot acest timp. Conform acestuia, visele sunt cele care asigura o terapie nocturna. Somnul paradoxal este cel care participa la acest proces: creierul este lipsit de noradrenalina, o molecula aflata la originea stresului.

Asemanatoare

Ce stiau oamenii din Antichitate despre astronomie?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferența dintre fuziunea nucleară și fisiunea nucleară?

Ne stimuleaza creativitatea

Masina de cusut? Inventatorul acestuia si-a imaginat-o noaptea in somn, visand canibali care il amenintau. Clasificarea elementelor atomice? Cantecul lui Beatles, Yesterday? Toate aceste idei au prins viata noaptea in somn, in timp ce creatorii lor dormeau. Dincolo de aceste povesti frumoase, visul actioneaza asemeni unui incubator al creativitatii. In somnul paradoxal, creierul nostru se relaxeaza, operand asocieri ale unor idei neobisnuite. Visul nu ne ofera solutia la unele probleme insa ii ofera o posibila solutie celui care viseaza si acesta poate incerca sa materializeze visul respectiv sau nu.

Simuleaza pericolele

Si daca cosmarele ne-ar ajuta sa infruntam cu mai mare eficienta pericolele din jurul nostru? Aceasta este o idee avansata de catre specialistii de la Universitatea Turku (Finlanda). Astfel, visele ne permit, intr-un univers 3D, in care toate sunetele sunt in alerta, sa ne antrenam mai eficient in fata unei situatii periculoase.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem diferite grupe de sange
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More