De cate ori a inconjurat Soarele Calea Lactee?
Un calcul precis este dificil din cauza traiectoriei sale instabile.
Sistemul nostru solar, cu o vechime de 4,6 miliarde de ani, este un explorator cosmic in miscare perpetua, parte a unui vast dans in jurul gaurii negre centrale a Caii Lactee inca de la formarea sa. Cu toate acestea, determinarea numarului exact de rotatii efectuate de Soare in jurul galaxiei in aceasta perioada este o sarcina complexa.
La fel cum Luna se invarte in jurul Pamantului si Pamantul in jurul Soarelui, steaua noastra, Soarele, se roteste in jurul Caii Lactee sau, mai exact, in jurul gaurii negre super masive din inima galaxiei noastre. De fapt, Calea Lactee insasi se misca in mod constant in jurul centrului acestei gauri negre.
Nu exista un raspuns simplu la intrebarea de cate ori sistemul nostru solar a facut o orbita completa in jurul gaurii negre gigantice din Calea Lactee. Traiectoria Soarelui prin galaxie, in comparatie cu orbitele planetare mai scurte si mai stabile, face dificila calcularea numarului exact de rotatii pe care le-a facut.
Calculele rudimentare permit estimarea timpului necesar pentru ca sistemul nostru solar sa traverseze galaxia, oferind o aproximare a numarului de calatorii efectuate in vecinatatea noastra cosmica. Cu toate acestea, obtinerea unui raspuns mai precis este inca o sarcina dificila.
Soarele si restul sistemului solar calatoresc in prezent prin Calea Lactee cu o viteza de aproximativ 720.000 km/h. Desi acest lucru poate parea rapid, unele stele din Calea Lactee, cunoscute sub numele de stele hipervelocitate, pot calatori prin galaxie cu viteze de pana la 8,2 milioane de km/h.
La viteza actuala a Soarelui, steaua noastra ar avea nevoie de aproximativ 230 de milioane de ani pentru a parcurge o orbita completa in jurul Caii Lactee. Acest timp este mai lung decat existenta dinozaurilor si de peste 750 de ori mai mult decat durata de viata a omului.
Societatea Planetara estimeaza ca Pamantul s-a format la aproximativ 100 de milioane de ani dupa Soare, care are o varsta de aproximativ 4,6 miliarde de ani. Acest lucru inseamna ca Pamantul ar fi fost tarat prin aproape 98% din cele 20 de excursii orbitale ale Soarelui prevazute in galaxia noastra, daca traiectoria sa orbitala ar fi ramas neschimbata in toata aceasta perioada. Cu toate acestea, pe parcursul existentei sale, orbita Soarelui s-a schimbat.
Migratia Soarelui
Probabil ca steaua noastra s-a deplasat foarte mult de cand s-a format. Potrivit lui Victor Debattista, astronom de la University of Central Lancashire (Marea Britanie), specializat in evolutia galactica, „Soarele nu s-a nascut, probabil, acolo unde il gasim astazi”. „Dimpotriva, steaua noastra progenitoare s-a format probabil mult mai aproape de inima Caii Lactee”, adauga el.
Aproximativ 26.100 de ani-lumina ne separa in prezent de centrul galactic. Cu toate acestea, chimia Soarelui indica faptul ca acesta s-a format la aproximativ 16.300 de ani-lumina de centrul galactic. Termenul de „migratie radiala” descrie aceasta miscare spre exterior si sugereaza ca stelele sunt propulsate de-a lungul bratelor spirale ale galaxiilor. Perioada orbitala a Soarelui a fost semnificativ mai scurta la nastere. Potrivit lui Debattista, Soarele a avut nevoie de 125 de milioane de ani pentru a-si completa orbita. Desi perioada orbitala a Soarelui s-a prelungit pe masura ce se indeparta, probabil ca a fost nevoie de miliarde de ani pentru ca Soarele sa ajunga in pozitia sa actuala.
Multe alte stele sunt, de asemenea, implicate in migratia radiala. Aproximativ jumatate din stelele din vecinatatea Soarelui s-au nascut in alta parte”, a declarat Debattista. Mai mult, fractiunea de stele care au migrat spre exterior creste odata cu distanta fata de inima Caii Lactee. In prezent, se crede ca Soarele se afla pe o orbita destul de stabila in jurul galaxiei noastre. Cu toate acestea, ar putea totusi sa se deplaseze.
Sursa: https://dailygeekshow.com/soleil-voie-lactee/
Comments are closed.