Cati microbi putem gasi intr-o guma de mestecat folosita?

Nu este neobisnuit sa gasesti guma de mestecat folosita pe strada. Dar guma de mestecat poate contine microbi potentiali. Iar copiii si animalele de companie sunt cele mai expuse la aceste bacterii ambulante.

Guma este folosita din diverse motive. Pentru ne improspata respiratia, pentru a ajuta digestia etc. Odata ce gustul si aromele s-au terminat, este aruncata pe strada sau la cosul de gunoi. Pe strada, unii copii nu ezita sa le ridice si sa se joace cu ele, ca si cu lutul de modelat. Dar acestea pot contine bacterii.

Cati microbi se gasesc intr-o guma de mestecat folosita?

Guma de mestecat folosita poate gazdui milioane de microbi, inclusiv bacterii, ciuperci si virusi. Studiile au aratat ca, odata mestecata si aruncata, guma de mestecat actioneaza ca o suprafata pe care se pot acumula diverse microorganisme din gura si din mediu. O singura bucata de guma de mestecat mestecata poate contine pana la 100 de milioane de celule microbiene. La acestea se adauga cele din microbiomul oral uman. Acestea includ specii de Streptococcus si microbii din mediu pe care ii absoarbe dupa ce este aruncata. In timp ce multi dintre acesti microbi sunt inofensivi, prezenta potentiala a bacteriilor patogene, in special de pe suprafete contaminate, ridica probleme de igiena. Intr-un studiu realizat de Stefan W. Wessel, Henny C. Van Der Mei, David Morando, Anie M. Slomp et al. publicat pe site-ul Bibliotecii Nationale de Medicina, se afirma ca guma de mestecat poate capta microbi in timpul mestecarii. Aceasta ar putea fi utilizata chiar si pentru a mentine o buna igiena orala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce stiau oamenii din Antichitate despre astronomie?

De cat timp are nevoie guma de mestecat pentru a se descompune?

Guma de mestecat poate avea nevoie de cateva decenii pentru a se descompune in mediul inconjurator, chiar pana la 50 de ani sau mai mult. Spre deosebire de materialele organice, guma de mestecat este compusa in principal din polimeri sintetici asemanatori plasticului. Acest lucru o face foarte rezistenta la descompunerea naturala. Conditiile de mediu, cum ar fi expunerea la lumina soarelui, ploaie si microorganisme, influenteaza timpul de descompunere. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, guma de mestecat persista foarte mult timp in natura. Acesta este motivul pentru care este considerata un deseu deosebit de poluant, in special in zonele urbane, unde se poate acumula pe trotuare si pe alte suprafete publice (mese, scaune, birouri etc.).

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/combien-de-microbe-trouve-t-on-dans-un-chewing-gum-use-11197049/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More