Care sunt speciile care sfideaza legile naturii
Rezumat:
Aceste specii extraordinare nu fac nimic ca restul, sunt cu totul si cu totul speciale, ii suprinde pe oamenii de stiinta.
Tardigrada devine fluorescenta pentru a rezista razelor UV
Exista peste 700 de specii de tardigrade, mici animale multicelulare de 1mm. Stim deja ca unele sunt capabile sa supravietuiasca cateva decenii la temperaturi de zero grade (chiar -273 de grade) la peste 150 de grade Celsius. Sunt capabile sa reziste la razele UV de 100 de ori mai bine ca Omul sau la presiuni extreme (600 bari). Anul trecut, o echipa de oameni de cercetatori indieni a descoperit o specie noua, rezistenta de data aceasta la ultraviolete. Supuse la aceste raze, pigmentii pielii lor absorb lumina si o retransmit, imbracand tardigrada intr-o culoare festiva de albastru fluorescent.
Coralul isi schimba scheletul
In urma unui val de caldura din 2003, ceretatorii au estimat ca o cincime din coralii existenti pe planeta au pierit. Or, in 2019, biologii Diego Kersting si Cristina Linares au observat pentru prima data faptul ca in 38% din coloniile afectate, situate in apropiere de insulele spaniole din Columbretes, polipii au activay in realitate un mecanism de ingalbenire cu scopul de a se proteja. Astfel, si-au abandonat exoscheletul de calcar. Apoi, atunci cand situatia a redevenit favorabila, au dezvoltat unul nou.
Axolotl este capabil sa isi regenereze membrele
Aceasta mica salamandra de aproximativ 20 de centimetri si originara din Mexic este capabila, la fel ca si alti amfibieni, sa isi regenereze membrele sau coada dar si ochii, inima, plamanii sau chiar creierul. Cercetatorii i-au descoperit ADN-ul in 2017. De zece ori mai lung decat genomul uman, repeta de numeroase ori aceleasi secvente genetice si contine o gena unica, Pax7. Doua particularitati care au un rol in extraordinarele sale capacitati de regenerare care acum sunt studiate cu atentie de numerosi cercetatori din intreaga lume.
Tu ce alte specii interesante cunosti?
Comments are closed.