Care este durata de viata a celulelor corpului nostru?

Corpul nostru este alcatuit din miliarde de celule, a caror durata de viata variaza in functie de locul in care sunt localizate. In acest articol, afla care celule traiesc cel mai mult si cel mai putin.

O minune biologica, corpul uman este alcatuit din peste treizeci de miliarde de celule impartite in 200 de tipuri distincte. Esentiale pentru functionarea organelor noastre, aceste celule au durate de viata diferite. De la intestinul subtire la piele, trecand prin sange si oase, fiecare celula isi urmeaza propriul ciclu de reinnoire, in timp ce unele, precum neuronii, raman cu noi toata viata. Iata tot ce trebuie sa stii!

Cum se calculeaza durata de viata a unei celule umane?

Corpul nostru contine aproximativ 37 de miliarde de celule, dintre care exista 200 de tipuri distincte. Nu toate celulele au aceeasi durata de viata! Unele sunt reinnoite in mod constant, in timp ce altele exista de ani de zile.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Putem dormi cu ochii deschiși?

3 pana la 5 zile: varsta celulelor care acopera intestinul subtire.

45 de zile: timpul necesar pentru ca keratinocitele din epiderma sa ajunga la suprafata pielii si apoi sa moara.

120 de zile: durata de viata a globulelor rosii.

10 ani: varsta medie a celulelor osoase, osteocitele.

85 de ani: varsta neuronilor sai. Acestia nu se divid si sunt aproape toti prezenti de la nastere.

Reinnoirea celulara: corpul se schimba la fiecare 7 ani?

Se spune ca „ne schimbam corpul” la fiecare zece ani sau, mai exact, la fiecare sapte ani, deoarece toate cele 37 de miliarde de celule ale noastre se reinnoiesc in aceasta perioada. Dar este acest lucru adevarat? Aceasta credinta populara s-a raspandit in anii 1970, bazandu-se pe un studiu stiintific care a fost dezbatut de atunci. In realitate, procesul de reinnoire celulara variaza considerabil de la un tip de celula la altul: unele celule, cum ar fi neuronii din creier, se regenereaza putin sau deloc dupa copilarie. Astfel, desi multe dintre celulele corpului nostru sunt inlocuite in mod regulat, ideea reinnoirii complete in sapte ani este o scurtatura, deoarece ratele de reinnoire nu sunt aceleasi in functie de partea corpului in cauza.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poate fi grasimea pierduta cu ajutorul exercitiilor fizice?

Care sunt celulele care nu se reinnoiesc?

Unele celule din organism nu se reinnoiesc, sau se reinnoiesc foarte rar. Acesta este cazul, de exemplu, al neuronilor din creier: celulele nervoase sunt prezente de la nastere si nu se reinnoiesc in caz de leziune. Acest fenomen a fost observat in boala Parkinson, boala Alzheimer si accidentul vascular cerebral, precum si in anumite forme de epilepsie. La randul lor, celulele musculare cardiace se reinnoiesc foarte lent: in medie, doar 1% dintre ele sunt regenerate in fiecare an dupa varsta de 20 de ani. Acelasi lucru este valabil si pentru celulele cristalinului (care nu se reinnoiesc si isi pierd elasticitatea incepand cu varsta de 40 de ani), pentru celulele ciliate si pentru celulele retiniene.

Care sunt celulele care nu mor?

Strict vorbind, niciuna dintre celulele organismului nu este „nemuritoare”; mai devreme sau mai tarziu, ele mor, dar unele pot trai mult mai mult decat altele, cum ar fi neuronii, celulele musculare cardiace si celulele stem. Cu toate acestea, un caz unic in lume continua sa ii nedumereasca pe oamenii de stiinta: cel al Henriettei Lacks, o femeie afro-americana care a murit de cancer cervical in anii 1950. Inainte sa moara, un medic a prelevat mostre din tumoarea ei (fara consimtamantul acesteia) si le-a pus intr-o caseta Petri. El a descoperit ca celulele canceroase ale tinerei femei erau „nemuritoare”, ceea ce inseamna ca o noua generatie de celule aparea la fiecare 24 de ore si de atunci nu au incetat niciodata sa se inmulteasca! Celulele, cunoscute sub numele de „HeLa”, sunt utilizate si astazi in biologia celulara si in cercetarea medicala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce se intampla atunci cand stranuti?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/quelle-est-la-duree-de-vie-de-nos-cellules-11112075/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More