De ce unele persoane stranuta cand se uita la Soare?

Acest lucru li s-a intamplat tuturor macar o data in viata. Intorcandu-te spre o raza de soare, incepi brusc sa stranuti. Acest fenomen bizar, cunoscut sub numele de stranutul fotic, este mai putin comun decat ai putea crede si iata de ce se intampla.

Cand lumina ne face sa stranutam

Stranutul este un reflex involuntar, adesea declansat de iritanti sau alergeni. Stranutul este un reflex foarte comun si s-ar putea sa nu fie nimic interesant in legatura cu acesta. Cu toate acestea, exista un fenomen legat de stranut care ii intriga pe oamenii de stiinta si mintile curioase deopotriva: reflexul de stranut fotic, cunoscut si sub numele de stranut solar sau stranut heliotropic. Reflexul fotic al stranutului este un reflex autozomal dominant mostenit si congenital care provoaca stranutul ca raspuns la anumiti stimuli, in special la privirea la lumini puternice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este varsta ta reala

Este un fenomen ciudat si relativ rar, care afecteaza aproximativ 1 din 5 persoane. Pentru aceste persoane, expunerea la lumina puternica, fie ea naturala sau artificiala, poate declansa o cascada de stranuturi. Factorii declansatori si intensitatea reflexului de stranut fotic variaza de la o persoana la alta. Unii pot stranuta doar ca raspuns la o lumina foarte puternica, cum ar fi lumina soarelui sau farurile. Altii pot reactiona la schimbari bruste de intensitate a luminii, cum ar fi intrarea intr-o incapere foarte luminata.

Stranutul in sine poate varia de la un simplu si usor „achoo” pana la o criza de stranut in toata regula. Cu toate acestea, stranutul solar ramane, in general, o ciudatenie inofensiva, chiar daca usor enervanta, dar foarte interesanta. Cu toate acestea, cu tot interesul pe care oamenii de stiinta il au fata de acest fenomen, explicatiile exacte din spatele stranutului solar nu sunt inca foarte bine intelese. Oricum ar fi, exista diverse teorii pe aceasta tema.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este temperatura normala a corpului uman?

Care este mecanismul din spatele stranutului solar?

Desi oamenii de stiinta stiu ca aceasta este o trasatura ereditara si genomica, ei nu au identificat inca gena responsabila pentru acest reflex. In ceea ce priveste mecanismul acestui reflex neobisnuit, teoria predominanta sugereaza ca este vorba despre un caz de circuite defectuoase in creier. Conform acestei ipoteze, atunci cand nervul optic – o cale responsabila pentru transmiterea informatiilor vizuale catre creier – este stimulat de expunerea brusca la o lumina puternica, acesta poate declansa din greseala nervii vecini asociati cu nervul trigemen.

Acesta este nervul care controleaza senzatiile si miscarile faciale, inclusiv nevoia de a stranuta. Astfel, uneori, in loc sa privim lumina si sa o procesam ca pe o simpla informatie vizuala, creierul nostru o poate procesa si ca pe un impuls de a stranuta. Desi reflexul fotic de stranut poate parea derutant, unele teorii sugereaza ca acesta ar fi putut avea avantaje evolutive. O ipoteza propune ca acest reflex ar fi putut servi ca mecanism de protectie la stramosii nostri, ajutand la expulzarea iritantilor, cum ar fi praful sau polenul, din pasajele nazale atunci cand erau brusc expusi la lumina soarelui in medii exterioare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Este posibil sa nu simtim nimic?

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/eternuer-lumiere/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More