conturi euro si dolari la banci straine

Ce se intampla cu creierul nostru atunci cand dormim

Noaptea, creierul nostru profita de liniste pentru a face “curatenie”.

In 2013, o echipa de cercetatori de la Universitatea Rochester, Statele Unite ale Americii a inceput sa vorbeasca despre un “canal” cerebral, botezat “sistem glimfatic” care ii permite creierului nostru sa se autocurete, perfuzand lichid cefalorahidian.

Creierul elimina toxine

Un studiu efectuat de catre Universitatea Boston din 2019 descrie cu mai mare precizie acest mecanism legat de activitatea electrica a creierului. In timpul somnului profund, neuronii se activeaza si se dezactiveaza prin intermediul unor valuri lente. Atunci cand “tac” sangele iriga creierul, dupa care este randul lichidului cefalorahidian, in unde pulsatorii ritmate. Acest sistem ingenios este cel care provoaca eliminarea deseurilor celulare rezultand din activitatea creierului, in special toxinele responsabile de maladii neuro-degenerative precum Alzheimer.

Asemanatoare

Cum se curata creierul nostru in fiecare noapte? Oamenii de…

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce caderea parului afecteaza barbatii mai mult decat femeile

Somnul este bun pentru memorie

Noaptea, creierul face diferenta intre amintirile de memorat si cele de sters. Daca ar pastra toate aceste informatii inregistrate de-a lungul unei zile, ar fi saturat: uitarea este, drept urmare, necesara bunei sale functionari. Informatiile care meita sa fie pastrate trebuie sa fie “consolidate”.

Neurologii americani au descoperit recent mecanisme moleculare care aduc lumina in rearanjarea nocturna a conexiunilor neuronale: somnul ne face sa sarim peste un fel de “zavoare” neuronale denumite spatii perineurale. Acestea sunt formate dintr-un ansamblu de proteine si de zaharuri complexe care inconjoara neuronii. Pe timp de zi, aceste spatii stabilizeaza conexiunile.

Insa, ar fi slabite pe timp de noapte sub efectul unei enzime care permite deplasarea amintirilor importante in memoria pe termen lung si eliminarea conexiunilor de prisos.

Conform cercetatorilor din New York, schimburile nocturne dintre cortex si hipocamp, ar fi necesare pentru a controla respingerea amintirilor nedorite, dureroase, traumatizante.  Lipsa somnului impiedica cortexul prefrontal dorsolateral sa isi indeplineasca rolul si sa inhibe aceste amintiri. Pentru a evita gandurile negative deci, nimic nu este mai potrivit decat o noapte buna de somn.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai bun ulei pentru sanatate

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/que-se-passe-t-il-dans-notre-cerveau-quand-on-dort-11158327/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More