Care este diferenta dintre un espresso si un ristretto?

Cafeaua este a treia cea mai consumata bautura din lume, dupa apa si ceai. Exista multe moduri de preparare, dar doua sunt deosebit de populare: espresso si ristretto.

Cafeaua este o bautura bogata si variata: neagra sau indulcita, cu lapte sau smantana, decofeinizata si asa mai departe. Amareala si aroma ei depind de boabele alese, de modul in care sunt prajite si de felul in care sunt preparate. Originare din Italia, espresso si ristretto nu sunt doua varietati de cafea. Acestea sunt cele mai raspandite doua moduri de preparare in lume, in special in sudul Europei, inclusiv in Franta si Portugalia.

Espresso vs. ristretto: care este cel mai delicat dintre cele doua?

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce lucruri interesante trebuie sa stii despre tara noastra

Espresso si expresso sunt acelasi lucru, „espresso” fiind denumirea originala italiana. Se refera la metoda de preparare, care consta in extragerea („estrarre”) aromei din cafea. Espresso nu se prepara folosind o cafetiera cu filtru. Aveti nevoie de un percolator, un ceainic cu abur sub presiune. Apa este incalzita la aproximativ 90°C, apoi trece sub presiune ridicata timp de maximum 30 de secunde printr-un strat de cafea macinata. Espresso este mai concentrat si, prin urmare, mai gros decat alte bauturi cofeinizate. Poate fi recunoscut dupa stratul cremos de pe suprafata sa. Este nevoie de cafea proaspat prajita, iar gustul sau depinde de provenienta acesteia. In cazul boabelor din Brazilia, are un miros de nuca; in cazul celor din Kenya, are o nota florala, si asa mai departe. In Italia, este de 30 ml per ceasca. In Franta, se prefera 60 ml. In sfarsit, espresso are beneficii nesperate pentru sanatate.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se integrează Blackjack în stilul de viață Glamorous Casino

De ce sa beti un ristretto, o cafea de doua ori mai concentrata decat un espresso?

In italiana, „ristretto” inseamna „restrans”. Este cea mai tare cafea. Este extrasa in acelasi mod ca espresso-ul, cu exceptia faptului ca macinarea este mai fina si se infuzeaza mai putin timp (20 de secunde) in jumatate din cantitatea de apa. In Italia, un ristretto are doar 15 ml! Cu mai putina apa, componentele cafelei se dizolva mai putin repede. Ristretto contine, prin urmare, mai putina cofeina decat espresso-ul. De asemenea, are o amaraciune foarte intensa. Este suficienta pentru a rasturna cele mai fragile stomacuri, cu atat mai mult pe stomacul gol. In ciuda acestui fapt, aroma este mai puternica. Prin urmare, un iubitor de cafea o apreciaza mult mai mult decat un consumator ocazional.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/insolite/quelle-est-la-difference-entre-un-espresso-et-un-ristretto-11196796/

 

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More