De ce este atat de frig in unele deserturi?
Este foarte frig in unele dintre cele mai aride regiuni de pe planeta.
Cand ne gandim la deserturi, ne vin adesea in minte imagini cu dune de nisip arzator si soare necrutator. Cu toate acestea, aceasta reprezentare stereotipica acopera doar o singura fateta a diversitatii climatului desertic. Dincolo de terenul arid si ars de soare, exista deserturi in care frigul este adevaratul stapan al locului.
Natura duala a deserturilor
Deserturile calde sunt renumite pentru temperaturile extrem de ridicate din timpul zilei. Dar principala caracteristica care defineste un desert nu este temperatura, ci ariditatea acestuia. Inainte de toate, un desert este o zona in care precipitatiile sunt rare. Aceasta lipsa de umiditate are consecinte in ceea ce priveste reglarea temperaturii. Noaptea, temperaturile pot scadea considerabil, creand un contrast termic izbitor.
In deserturile clasice, cum ar fi Sahara, temperaturile pot depasi cu usurinta 50°C in timpul zilei, dar scad considerabil odata ce soarele apune. Acest lucru se datoreaza lipsei de umiditate si proprietatilor termice slabe ale nisipului, care isi pierde rapid caldura dupa apusul soarelui. Din acest motiv, noptile in deserturile fierbinti pot fi surprinzator de reci, cu temperaturi care scad sub 10°C sau chiar aproape de zero.
Geografia deserturiler reci
Spre deosebire de omologii lor fierbinti, deserturile reci sunt in general situate in regiuni temperate sau chiar polare si adesea la altitudini mari. Distanta fata de corpurile de apa, cum ar fi oceanele, le face si mai aride. Desertul Gobi este un exemplu izbitor. Situat intre China si Mongolia, acest desert cunoaste ierni aspre, cu temperaturi care coboara pana la -38°C. Pe langa pozitia sa geografica, acest fenomen se explica prin altitudinea sa, care variaza intre 910 si 1.520 de metri deasupra nivelului marii.
Un alt caz notabil este desertul Patagoniei din Argentina. Desi verile aici sunt mai blande, temperaturile de iarna fluctueaza intre 3°C si 12°C. Aceasta clima este influentata de pozitia geografica si de distanta fata de curentii de umiditate marina. Statele Unite nu fac exceptie, cu regiuni precum desertul Great Basin, situat intre Sierra Nevada si Wasatch Range, unde predomina o clima desertica rece.
Deserturi polare
Antarctica si anumite regiuni ale Arcticii sunt, de asemenea, considerate deserturi, in ciuda stratului de gheata si zapada. De fapt, aceste regiuni polare primesc mai putin de 50 de milimetri de precipitatii pe an, in principal sub forma de zapada sau cristale de gheata. Acest nivel scazut de precipitatii se explica prin temperaturile scazute, care impiedica retinerea umiditatii in atmosfera.
Antarctica este deosebit de intriganta, nu doar pentru ca este cel mai mare desert din lume, ci si pentru ca include vaile uscate, unde nu s-au inregistrat precipitatii de aproape 2 milioane de ani. Aceasta ariditate extrema este exacerbata de muntii din jur, care blocheaza orice aport de umiditate.
In ciuda acestor conditii ostile, viata a gasit o modalitate de a se adapta. Nu exista o fauna opulenta sau o flora luxurianta, ci mai degraba microorganisme precum lichenii, muschii, algele si cianobacteriile. Aceste forme de viata extreme au evoluat pentru a supravietui in medii in care putine alte organisme ar putea supravietui. Mai mult, aceste regiuni atrag un numar mic, dar hotarat de cercetatori care exploreaza aceste terenuri inospitaliere pentru a le intelege misterele.
Sursa: https://dailygeekshow.com/deserts-glaciaux/
Comments are closed.