Care au fost cele mai mari cutremure din istorie?

De-a lungul secolelor, au existat multe cutremure care au provocat pagube incredibile in urma lor si care au ramas in istorie. Unele dintre aceste cutremure sunt cunoscute pentru intensitatea si magnitudinea lor, fiind printre cele mai mari cutremure din istorie. In acest articol, exploram unele dintre cele mai mari cutremure care au avut loc de-a lungul secolelor.

Cutremurul de la Alep din 1138

Cutremurul de la Alep din 1138 este unul dintre cele mai mari cutremure din istorie. S-a produs la 13 octombrie 1138 si a lovit orasul sirian Alep. A provocat pagube considerabile in Alep si in alte orase siriene, precum Homs si Hama. De asemenea, a fost resimtit pana la Damasc si Ierusalim. Mii de oameni au fost ucisi si sute de cladiri au fost distruse sau avariate. Bilantul final este necunoscut, dar unele estimari sugereaza ca pana la 230.000 de persoane au fost ucise de cutremur.

Marele cutremur de la Lisabona din 1755

Marele cutremur de la Lisabona din 1755 este unul dintre cele mai mari cutremure din istorie. Acesta a avut loc la 1 noiembrie 1755 si a devastat orasul portughez Lisabona si zona inconjuratoare. A fost resimtit si in alte parti ale Europei, Africii si Americii Latine. Cutremurul a fost insotit de un tsunami care a devastat coasta portugheza. Mii de oameni au fost ucisi si sute de cladiri au fost distruse. Majoritatea bisericilor si manastirilor din oras au fost distruse, ceea ce a avut un efect profund asupra culturii portugheze.

Asemanatoare

Cum au schimbat oamenii ecosistemul peștilor de apă dulce?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Plantele pot comunica intre ele?

Cutremurul din Sichuan din 2008

Cutremurul din Sichuan din 2008 este unul dintre cele mai mari cutremure din istorie. Acesta a avut loc la 12 mai 2008 si a devastat provincia chineza Sichuan. A fost insotit de un tsunami violent care a devastat o mare parte din coasta chineza. Mii de oameni au fost ucisi si sute de mii au ramas fara adapost. Pagubele provocate de cutremur si tsunami sunt estimate la cateva miliarde de dolari.

Cutremurul si tsunamiul din 2011 din Japonia

Cutremurul si tsunamiul din 2011 din Japonia este unul dintre cele mai mari cutremure din istorie. Acesta a avut loc la 11 martie 2011 si a lovit coasta de est a Japoniei. A fost insotit de un tsunami violent care a devastat o mare parte a coastei japoneze. Mii de oameni au fost ucisi si sute de mii au ramas fara adapost. Pagubele provocate de cutremur si tsunami sunt estimate la cateva miliarde de dolari.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre lava si magma?

 

Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/les-plus-grands-seismes-de-lhistoire-2/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More