De ce este aurul galben?
Rezumat:
Inca din negura vremii, aurul a fost un simbol al bogatiei, puterii si frumusetii.
Inconfundabila sa culoare galben stralucitor a facut din el un material pretios si cautat in multe culturi din intreaga lume.
Dar care este originea acestei culori distinctive, care a captivat mintile si inimile generatiilor de fiinte umane?
Aruncam o privire asupra originii culorii aurului si dezvaluim secretele acestui element care a fascinat oamenii timp de mii de ani.
Elementele de baza ale culorii: lumina si perceptia
Pentru inceput, trebuie sa intelegi cum functioneaza culoarea si cum o percep ochii nostri. Culoarea este o proprietate a luminii, care este o forma de energie electromagnetica. Lumina soarelui, de exemplu, este alcatuita dintr-un spectru de culori diferite, pe care le putem vedea sub forma unui curcubeu atunci cand lumina este defalcata. Fiecare culoare corespunde unei anumite lungimi de unda a luminii.
Perceptia noastra asupra culorilor se datoreaza celulelor sensibile la lumina din ochi, numite conuri. Exista trei tipuri de conuri, fiecare sensibil la o lungime de unda diferita: conurile sensibile la albastru, verde si rosu. Atunci cand lumina atinge aceste conuri, acestea trimit un semnal electric catre creier, care interpreteaza aceste semnale pentru a crea perceptia culorii.
Aurul, un element chimic unic
Aurul este un metal pretios care apare in mod natural sub forma de pepite sau minerale. Este inert din punct de vedere chimic, ceea ce inseamna ca nu reactioneaza usor cu alte elemente si nu se oxideaza, contribuind la longevitatea si valoarea sa. Aurul face parte din grupa 11 din tabelul periodic al elementelor, iar numarul sau atomic este 79. Simbolul sau chimic este Au, care provine din latinescul „aurum”, care inseamna „stralucirea zorilor”.
Ceea ce face aurul unic si ii confera culoarea galbena caracteristica este configuratia electronica a atomilor sai. Atomii de aur au 79 de protoni si 118 neutroni in nucleu si 79 de electroni care orbiteaza in jurul nucleului. Acesti electroni sunt dispusi in straturi diferite, numite orbitali.
Culoarea aurului: un fenomen electronic
Culoarea aurului este direct legata de modul in care electronii sai absorb si reflecta lumina. Atunci cand un atom de aur este expus la lumina, unii dintre electronii sai absorb o parte din energia luminii si trec la un nivel energetic superior, numit stare excitata. Cu toate acestea, aceasta stare este instabila, iar electronii revin rapid la nivelul lor energetic initial, eliberand energia absorbita sub forma luminii reflectate.
Culoarea luminii reflectate depinde de diferenta de energie dintre nivelurile energetice ale electronilor. In cazul aurului, aceasta diferenta de energie corespunde lungimii de unda a luminii galbene. Astfel, atunci cand lumina alba a soarelui, care contine toate culorile spectrului, loveste un obiect din aur, doar lumina galbena este reflectata si perceputa de ochii nostri. Aceasta este ceea ce confera aurului culoarea galbena caracteristica.
Sursa: https://unpointculture.com/voici-pourquoi-l-or-est-jaune/
Comments are closed.