De unde vine oxigenul?

Oxigenul este un corp gazos diatomic indispensabil respiratiei si prezent in atmosfera terestra la o inaltime de 20%. Daca gazul carbonic a facut intotdeauna parte din compusii atmosferei noastre, dezvoltarea oxigenului pe Pamant este un fenomen mult mai recent.

Aceasta schimbare se datoreaza aparitiei vietii in urma cu 3,5 miliarde de ani, in special cianobatceriilor si fotosintezei. Explicatii mai jos.

Fotosinteza este fenomenul care este adesea considerat drept “respiratia” vegetalelor. In realitate, este un fenomen mai complex care participa in mare masura si la nutritia plantelor prin fabricarea materiei organice. Acestea din urma inmagazineaza apa (H2O) si dioxid de carbon (CO2) prezente in atmosfera. In paralel, capteaza lumina soarelui datorita clorofilei continute in mod natural. Este faza fotochimica sau faza clara. Sintetizeaza mai apoi dioxigenul (O2) pe care il elibereaza in aer si compusi organici prin intermediul carbonului (C) precum glucidele. Este faza non fotochimica sau faza sumbra care este mult mai lunga decat precedenta.

Asemanatoare

De ce auzim sunetul oceanului in scoici?

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp un oras nelocuit dispare complet

Cianobacteriile se afla la originea fotosintezei

Daca la origine bacteriile care populau oceanelese multumeau sa extraga carbonul din moleculele din mediul inconjurator care este cel mai apropiat, cianobacteriile au fost primele organisme autotrofe care au dezvoltat fotosinteza pe care o cunoastem cu totii azi. Devenind complet independente pe plan nutritional, aceste organisme au colonizat rapid spatiul submarin. Oxigenul care se acumuleaza a fost continut intai si intai de oceane, captat de minerale precum fierul.

Apoi, atunci cand oxidarea fierului si-a atins limitele, concentratia de oxigen a devenit excesiva si a inceput sa se raspandeasca in atmosfera la o inaltime de aproximativ 1%. Aceasta faza, cunoscuta sub numele de Marea oxidare a permis construirea stratului de ozon in urma cu 2,4 milioane de ani. A fost nevoie de inca 1,8 milioane de ani suplimentari pentru a cunoaste o noua crestere a cantitatii de oxigen prezenta in atmosfera, ceea ce a dus la cresterea nivelului actual cu 20%.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este tara cu cele mai multe centrale nucleare

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/dou-vient-loxygene-11152751/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More