Cum sunt alese culorile steagurilor?

Steagurile multor tari au aceleasi culori. Drapelul nostru este tricolor, cu rosu, galben si albastru, la fel ca drapelele Tarilor de Jos, Regatului Unit si Republicii Cehe. Ce explica alegerea culorilor pentru un drapel? Raspunsul este adesea istoric.

Un steag este o bucata de panza fixata de un stalp lung, care reprezinta o natiune. Culoarea steagurilor nu este niciodata aleasa la intamplare. Fiecare tara si-a ales steagul in functie de un eveniment istoric, o ideologie politica, o religie, un patrimoniu colonial sau un peisaj national. De exemplu, Africa de Sud a ales verde pentru pamant, galben pentru bogatie, negru pentru piele, rosu pentru sange, albastru pentru cer si alb pentru europeni.

Steagul tricolor, simbol si origine: de ce steagurile german si francez au trei culori?

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este faimos Triunghiul Bermudelor?

Mai multe tari au adoptat un drapel tricolor, adica un set de trei culori. Alegerea unui drapel tricolor faciliteaza recunoasterea tarii si reproducerea rapida a acestuia. Ordinea culorilor reprezinta adesea o perioada istorica din istoria unei natiuni, cum ar fi colonialismul sau o miscare revolutionara. Unele steaguri folosesc trei dungi verticale. Acesta este cazul Italiei, al carei drapel este legat de epoca napoleoniana. Alte tari europene folosesc trei dungi verticale, cum ar fi Franta, Belgia, Irlanda si Romania. Germania a optat pentru un drapel cu trei dungi orizontale bazat pe culorile uniformelor Garzii Prusace.

Istoria drapelului: cate exista in lume?

ONU enumera 197 de steaguri ale tarilor din lume. Unele natiuni impartasesc aceleasi culori si embleme de drapel. De exemplu, semiluna apare pe steagurile unor tari musulmane precum Pakistan, Algeria si Tunisia. Steaua lui David din centrul drapelului Israelului reprezinta iudaismul. Culorile pan-africane se regasesc pe steagurile mai multor tari din Africa de Vest. In acest caz, culoarea rosie reprezinta sangele varsat de sclavi, galben bogatia si verde imparatia lui Dumnezeu. Culorile panarabe – rosu, negru, verde si alb – sunt utilizate pe steagurile arabe, cum ar fi cele ale Palestinei, pentru a simboliza revolta araba din 1916-1918.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/comment-les-couleurs-des-drapeaux-sont-elles-choisies-11195535/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More