Este calea ferata o inventie engleza sau franceza?

In fiecare zi, peste 5 milioane de francezi si frantuzoaice folosesc trenurile pentru a ajunge la serviciu sau pentru a face alte lucruri. Desi acest mijloc de transport a asigurat mobilitatea intregii populatii franceze inca de la crearea sa, trebuie subliniat faptul ca nu este un mijloc de transport nou, iar originile sale sunt foarte discutate.

SNCF, KEOLIS, Transdev si RATP controleaza in totalitate infrastructura feroviara din Franta. Inainte, monopolul acestei infrastructuri era detinut exclusiv de SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer Français). In 2022, potrivit Statista, au fost parcurse peste 108,7 miliarde de pasageri-kilometri. Acest lucru inseamna ca transportul feroviar este in prezent utilizat pe scara larga in Franta. Si, in timp ce acest succes aduce miliarde de euro statului, inventia sa merita sa fie evidentiata.

A fost calea ferata o inventie engleza sau franceza?

Asemanatoare

De ce este aurul galben?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care a fost tara care a sarbatorit prima intrarea in Noul An? Dar ultima?

Multi oameni cred ca Franta a fost responsabila pentru inventarea caii ferate. Si putem spune ca aceasta afirmatie este valabila atunci cand analizam contributia semnificativa a Frantei la nasterea acestui mijloc de transport. Pe de alta parte, toti specialistii in domeniul feroviar sunt de acord ca calea ferata este o inventie engleza. In cartea sa „Cours d’exploitation technique des chemins de fer, Technologie et systèmes de sécurité ferroviaire”, Didier Janssoone, inginer CNAM si director onorific al SNCF, dezvaluie ca calea ferata este o inventie engleza. Prima cale ferata adevarata destinata transportului de carbune a fost inaugurata in 1825 in Anglia, cu locomotiva cu aburi a britanicului Richard Trevithick, pe linia Stockton-Darlington. Iar aproape 3 sau 4 ani mai tarziu, primele cai ferate au vazut lumina zilei in Franta.

Cand au fost construite primele cai ferate in Franta?

Franta a jucat un rol important in dezvoltarea cailor ferate. In Franta si, de fapt, cam peste tot in lume, expansiunea cailor ferate contine o parte din inventiile franceze. Ne amintim de Marc Seguin (1786-1875), un inginer si inventator care, prin inventiile sale, a avut o contributie majora la extinderea cailor ferate in Franta. El a imbunatatit designul cazanului tubular in 1827. A inventat cazanul cu tuburi de fum, inlocuind cazanul cu tuburi de apa al primelor locomotive cu aburi ale britanicilor. Aceasta inventie a facut ca locomotiva sa fie mai puternica si foarte eficienta. Acest lucru a marcat un punct de cotitura decisiv in lumea infrastructurii feroviare. Aceasta lucrare a fost cea care a permis Frantei sa inaugureze primele sale cai ferate la 1 ianuarie 1828, la 3 ani dupa ce britanicii au facut acest lucru. La fel ca la vecinii nostri, primele linii de cale ferata au fost construite in zonele miniere. Prima linie din Franta a fost linia Saint-Etienne-Andrézieux. Aceasta a fost conceputa pentru a transporta carbunele catre caile navigabile mai apropiate de raurile Loire si Rhône.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/le-chemin-de-fer-est-une-invention-anglaise-ou-francaise-11195386/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More