Caldura: care este temperatura maxima la care poate rezista corpul uman?

Cu valurile de caldura in crestere, temperaturile de vara devin din ce in ce mai greu de suportat. Cu toate acestea, limita la care organismul poate rezista depinde de o serie de factori.

Incalzirea globala are o influenta asupra temperaturilor resimtite de-a lungul anotimpurilor. Iernile sunt mai blande, dar verile sunt mai uscate si mai fierbinti. In ziua de azi, in tara noastra, mercurul depaseste frecvent 30°C in timpul verii. Dar caldura poate fi o adevarata povara pentru corpul uman. Avand in vedere ca in unele regiuni ale lumii se pot depasi 50°C, se pune intrebarea care este temperatura maxima pe care organismul o poate suporta. Cu toate acestea, valoarea indicata pe termometre nu este singurul factor care trebuie luat in considerare. Temperatura aerului si nivelul de umiditate trebuie combinate pentru a determina limita pe care corpul o poate suporta.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Putem simti umiditatea?

Care este temperatura maxima pe care o fiinta umana sanatoasa o poate suporta?

Un studiu publicat in 2022 de Universitatea Penn State a luat in considerare acesti factori in calculele sale. Concluziile lor sugereaza ca o persoana sanatoasa poate suporta o temperatura de 31°C daca nivelul de umiditate din aer este de 100%. Daca umiditatea scade la 60%, corpul uman poate suporta o temperatura de 38°C. Cu titlu de comparatie, in Tokyo, in plina vara, se pot observa temperaturi de 33°C la o umiditate de 70%. Cu toate acestea, acest studiu are limitele sale, deoarece panelul de voluntari a fost alcatuit din „barbati si femei tineri cu o conditie fizica buna”. Sensibilitatea la valurile de caldura si la efectele caldurii poate varia.

In ce moment temperatura devine periculoasa pentru oameni?

In mod normal, atunci cand se confrunta cu temperaturi ridicate, organismul produce transpiratie pentru a regla temperatura interna. Insa o lipsa de hidratare sau un nivel ridicat de umiditate altereaza modul in care se simte. Energia necesara pentru reglarea temperaturii corpului nu este suficienta. Rezultatul este insolatia, cu dureri de cap, oboseala, greata, ameteli si, in cele mai grave cazuri, stare de rau. Cercetatorii de la Universitatea Roehampton au calculat punctul in care caldura devine periculoasa pentru sanatate. Conform rezultatelor prezentate in cadrul conferintei SEB Centenary din 2023, limita la care poate rezista corpul uman este cuprinsa intre 40 si 50°C, daca umiditatea aerului este mai mica de 50%.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce se intampla cu corpul nostru dupa 7 zile fara mancare?

Ce factori fizici si fiziologici pot influenta perceptia temperaturii?

In ciuda acestui interval, sensibilitatea fiecarui individ inseamna ca o persoana poate rezista la 50°C, in timp ce alta trebuie spitalizata cand sunt 31°C. In plus, rezistenta poate fi mai scazuta din mai multe motive. Persoanele fragile, cum ar fi bebelusii si persoanele in varsta, nu simt sau nu regleaza temperatura corpului la fel de usor ca adultii sanatosi. Pragul lor de toleranta este, prin urmare, mai scazut. In al doilea rand, corpul barbatilor transpira mai mult pe vreme calda. Prin urmare, riscul de deshidratare este mai mare pentru barbati. In cele din urma, starea de sanatate a unei persoane poate reduce pragul de toleranta la caldura, la fel ca si perioada maxima de timp in care poate fi expusa la soare.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/insolite/chaleur-quelle-temperature-maximale-le-corps-humain-peut-il-supporter-11196476/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More