Putem simti umiditatea?

Fiintele umane nu dispun de receptori pentru a detecta umiditatea…

Numeroase insecte, precum gandacii si albinele, au higroreceptori, organe senzoriale specializate care le permit sa detecteze variatiile de umiditate din mediul lor. Oamenii, pe de alta parte, nu au acesti receptori si folosesc un sistem mai complex pentru a detecta umiditatea.

Folosim indicii vizuale si senzatii tactile

Putem simti umiditatea in timpul unei ploi torentiale sau atunci cand inotam vara. Cu toate acestea, nu putem simti efectiv apa pe piele, deoarece corpul nostru nu este echipat cu senzori specifici pentru a detecta lichidele. In schimb, trebuie sa ne bazam pe alte mecanisme senzoriale pentru a ne interpreta mediul inconjurator.

De fapt, pentru a detecta prezenta umiditatii, ne folosim de indicii vizuale si de senzatii tactile. Iar potrivit rezultatelor mai multor studii stiintifice, cel mai important semnal folosit de oameni pentru a detecta apa prin piele este temperatura. „Daca ai putina umiditate pe piele, exista o sansa buna ca aceasta sa se evapore de pe piele si sa te racoreasca. Prin urmare, este posibil ca oamenii sa fi fost conditionati sa asocieze senzatia de racoare cu prezenta umezelii”, a declarat Davide Filingeri, fiziolog de mediu si fiziolog senzorial la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

Asemanatoare

Caldura: care este temperatura maxima la care poate rezista…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai buna bautura pentru sanatate: ceaiul sau cafeaua?

Acesta este motivul pentru care nu ne putem da seama daca rufele atarnate afara sunt uscate cand este frig sau de ce un scaun de metal pare umed cand este frig.

Perceptia noastra este influentata de temperatura

Intr-un studiu din 2013, echipa de cercetare a lui Filingeri a efectuat un experiment pe mai multe persoane pentru a intelege mai bine aceasta senzatie. Participantii au fost legati la ochi inainte de a fi supusi la o serie de teste. In special, o sonda uscata cu diferite temperaturi reci a fost presata pe antebratul lor. Rezultate: majoritatea participantilor au crezut ca stimulii uscati erau umezi la aproximativ 0 grade Celsius. Acest lucru confirma relatia dintre temperatura si perceptia noastra asupra umiditatii.

In 2014, Filingeri a repetat experimentul, dar folosind stimuli calzi si umezi pe un grup de oameni legati la ochi. Rezultate: niciunul dintre participanti nu a fost capabil sa perceapa umiditatea cu stimuli la o temperatura mai mare de 4 grade Celsius peste temperatura pielii lor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce plutim in Marea Moarta?

Asadar, desi putem avea impresia ca simtim umezeala pe piele, aceasta senzatie este de fapt produsul unei interpretari complexe a mediului in care ne aflam. Stiinta continua sa ne uimeasca prin dezvaluirea misterelor perceptiei umane si prin faptul ca ne ajuta sa intelegem relatia noastra cu lumea din jurul nostru. Apropo, poti simti cand vine ploaia?

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/sentir-humidite/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More