De ce este urina noastra galbena? Oamenii de stiinta au, in sfarsit, raspunsul la aceasta intrebare

Aceasta descoperire ar putea avea un impact semnificativ asupra intelegerii noastre in ceea ce priveste diverse probleme de sanatate.

Ani de zile, motivul exact al culorii galbene a urinei a ramas un mister, nedumerind atat oamenii de stiinta, cat si profesionistii din domeniul sanatatii. Recent, un studiu a facut, in sfarsit, lumina in privinta acestei caracteristici.

Un drum lung

Culoarea urinei rezulta din reciclarea de catre organism a celulelor sanguine vechi. In general, globulele rosii au o durata de viata de aproximativ 120 de zile, dupa care sunt descompuse in ficat. Acest proces produce bilirubina, o substanta portocalie stralucitoare. Aceasta este apoi dusa in intestin, unde bacteriile intestinale o transforma intr-un compus incolor numit urobilinogen. Descompunerea urobilinogenului duce la formarea unui pigment galben numit urobilina.

Desi cercetarile anterioare au aratat ca bilirubina este transformata in urobilinogen, nu au reusit sa identifice enzima specifica responsabila. Descoperirea recenta a bilirubin reductazei, produsa de un grup de bacterii intestinale comune numite Bacillota, umple aceasta lacuna.

Asemanatoare

Ce produse menajere ar trebui sa eviti pentru a-ti proteja…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai greu organ al corpului uman?

Autorii noului studiu, publicat in revista Nature Microbiology, au folosit secventierea genomica pentru a compara genomurile bacteriilor capabile sau incapabile sa transforme bilirubina in urobilinogen. Dupa ce a fost identificata gena responsabila pentru producerea bilirubin reductazei, experimentele care au implicat bacteria E. coli au confirmat rolul enzimei in aceasta conversie.

Un amplu studiu de urmarire a microbiotei intestinale a 1.801 adulti sanatosi a dezvaluit prezenta bacteriilor purtatoare ale genei bilirubino-reductazei la aproape toti participantii. Cu toate acestea, prevalenta sa a fost semnificativ mai mica la persoanele cu boli inflamatorii cronice intestinale si la copiii cu varsta sub trei luni, care sunt mai predispusi sa sufere de icter.

Implicatii pentru sanatatea umana

Desi aceasta descoperire este un pas important, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege cum contribuie nivelurile de bilirubina reductaza la anumite afectiuni medicale. Pe langa icter si bolile inflamatorii intestinale, microbiota intestinala a fost legata de o varietate de boli si afectiuni, de la alergii la artrita si psoriazis.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este temperatura normala a corpului uman?

„Acum ca am identificat aceasta enzima, putem incepe sa studiem modul in care bacteriile noastre intestinale influenteaza nivelurile de bilirubina din sange si problemele de sanatate aferente”, explica Xiaofang Jiang, co-autor al noului studiu. „Aceasta descoperire pune bazele unei mai bune intelegeri a axei intestin-ficat”.

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/enzyme-couleur-urine/

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More