Ce se intampla cu corpul nostru dupa 7 zile fara mancare?

Exista oameni intreaga lume care postesc in mod regulat pentru a pierde in greutate sau din motive religioase. In timp ce implicatiile biologice ale restrictiei calorice totale si prelungite au ramas pana acum putin cunoscute, un nou studiu a facut lumina asupra efectelor sale asupra sanatatii.

Efecte benefice si negative

Un grup de cercetatori au monitorizat indeaproape 12 voluntari sanatosi pe o perioada de sapte zile, timp in care acestia au avut voie sa bea doar apa. Analizand analizele de sange zilnice ale subiectilor, echipa a constatat ca organismul lor a inceput sa arda grasimile stocate in loc de glucoza inca din primele zile de post, ceea ce a dus la o pierdere medie in greutate de aproximativ 5,7 kilograme in cursul saptamanii.

Fluctuatii majore ale nivelului de proteine din sange au fost observate incepand cu a treia zi de post. Prin incrucisarea rezultatelor lor cu studii genetice care le leaga de diverse boli, cercetatorii au putut estima impactul asupra sanatatii a circa 212 compusi plasmatici.

Asemanatoare

De ce rosim? Descopera misterul din spatele acestui fenomen…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum stim daca parul nostru este sanatos?

Renuntarea la hrana timp de peste 72 de ore a dus la o reducere semnificativa a nivelurilor unei anumite proteine legate de un risc redus de artrita reumatoida, ceea ce ar putea explica ameliorarea durerii la pacientii care sufera de aceasta afectiune si care au tinut post. Scaderea nivelurilor proteinei hypoxia up-regulated 1 sugereaza ca perioadele prelungite fara hrana ar putea avea, de asemenea, un impact benefic asupra sanatatii inimii.

Totodata, cercetatorii au identificat mai multe efecte negative ale postului asupra sanatatii, inclusiv o crestere a factorului XI de coagulare, susceptibil de a creste riscul de tromboza.

O premiera

Pentru prima data, cercetatorii au reusit sa observe schimbarile care au loc la nivel molecular in timpul postului. Rezultatele noastre arata ca postul are efecte benefice asupra sanatatii, dincolo de pierderea in greutate, dar ca acestea sunt vizibile doar dupa trei zile de restrictie calorica totala, adica mai tarziu decat se estimase anterior.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce ne trezim mai devreme pe masura ce imbatranim?

Desi postul se poate dovedi benefic in tratarea anumitor afectiuni, cercetatorii subliniaza ca, de multe ori, acesta nu este o optiune pentru pacientii care sufera de boli grave (cancere, in special).

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/effets-jeune-sante/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More