Care sunt cele mai tari melodii cantate de Iron Maiden?
Rezumat:
Aparuta pe scena mondiala cu fenomenalul album The Number Of The Beast din 1982, Iron Maiden a ajuns sa vanda peste 200 de milioane de discuri si sa acumuleze un catalog impresionant, plin de momente epice – ceea ce inseamna ca exista o multime de magie metalica de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem cele mai tari melodii cantate de Iron Maiden.
Care sunt cele mai tari melodii cantate de Iron Maiden?
Fear of the Dark
Mizand pe o anxietate universala, piesa epica a celor de la Iron Maiden din 1992 este una dintre cele mai durabile melodii ale trupei. Este greu sa ne imaginam un concert al trupei fara ca vocile urlatoare ale unei arene pline sa scandeze melodia de deschidere.
Cu pasajele sale cantate, exploziile teatrale de chitara, versurile pline de culoare si ritmul nervos al lui Dickinson, „Fear of the Dark” este chintesenta Iron Maiden. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale Iron Maiden.
The Number of the Beast
Inspirata direct din cartea Apocalipsa din Vechiul Testament, piesa care da titlul celui de-al treilea album al trupei Iron Maiden este considerata de multa vreme una dintre cele mai emblematice melodii heavy metal.
Cu o previzibilitate deprimanta, versurile sale satanice ( „In the night, the fires are burning bright/The ritual has begun, Satan’s work is done”) au infuriat grupurile religioase din Marea Britanie si SUA, insa nu a existat niciodata vreo intentie oculta – Steve Harris a scris piesa amintindu-si de un vis pe care l-a avut dupa ce a vizionat filmul horror Damien: Omen II.
Cu toate acestea, putina controversa rareori strica, iar „The Number Of The Beast” a urmat „Run To The Hills” in Top 20 din Marea Britanie – un succes binemeritat pentru un imn atat de dinamic, care merita pur si simplu sa se numere printre cele mai bune piese ale Iron Maiden.
Phantom Of The Opera
Dupa cum arata piese precum „Prowler”, „Running Free” si „Charlotte The Harlot”, albumul de debut autointitulat al Iron Maiden a reusit sa imbine puterea hard rock-ului clasic cu energia si atitudinea punk-ului.
Cu toate acestea, piesa centrala a albumului, „Phantom Of The Opera”, cu o durata de sapte minute, sugera ca principalul compozitor al trupei, basistul Steve Harris, avea deja ambitii mai mari. Cu dinamica sa fin regizata si chitarele spiralate in stil Thin Lizzy, „Phantom Of The Opera” a fost ceva special, demonstrand ca Iron Maiden isi perfectiona acel plus de otel de care avea nevoie pentru a-si depasi rivalii.
Powerslave
Desi „Rime Of The Ancient Mariner” de pe acelasi album o depaseste in termeni epici, Powerslave, scrisa de Bruce Dickinson, nu este mai putin un tur de forta absolut. Scrisa din punctul de vedere al unui faraon egiptean arogant in ultimele sale ore pe Pamant – in timp ce realizeaza ca, desi s-a vazut pe sine insusi ca pe o zeitate, este in continuare „un sclav al puterii mortii” – piesa a inspirat una dintre cele mai dinamice interpretari vocale ale lui Dickinson si include chiar si o diversiune neo-psihedelica.
Tema egipteana l-a inspirat, de asemenea, pe ilustratorul Derek Riggs pentru a concepe memorabila coperta a albumului Powerslave, in timp ce spectacolul de scena al turneului ulterior a inclus sarcofage, multa pirotehnie si chiar o versiune mumificata de 30 de metri a celebrei mascote a Iron Maiden, Eddie.
The Trooper
La fel cum „Paschendale” a fost impregnat de ororile Primului Razboi Mondial, „The Trooper” reviziteaza Razboiul Crimeii din secolul al XIX-lea. De data aceasta, Steve Harris a fost direct influentat de poemul lui Lord Tennyson, ” The Charge Of The Light Brigade”, bazat pe evenimentele din batalia de la Balaclava din 1854.
Versurile viscerale ale cantecului sau („You’ll take my life, but I’ll take yours, too/You’ll fire your musket, but I’ll run you through”) au fost scrise din perspectiva unui cavaler de cavalerie condamnat. Interpretat cu brio, cu chitare armonizate si cu tobosarul Nicko McBrain exceland in spatele kit-ului, cantecul nu mentioneaza soldatul titular si nici macar nu are un refren, dar a intrat in Top 20 si ramane sinonim cu trupa.
Este in continuare o piesa de baza la concerte si de atunci a dat numele unei beri artizanale a trupei, asa ca locul sau printre cele mai bune melodii ale Iron Maiden este obligatoriu.
Hallowed Be Thy Name
In fruntea listei celor mai bune melodii ale lui Iron Maiden se afla, fara surpriza, imensa „Hallowed be thy name”. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale Iron Maiden. Ultima piesa de pe ” The Number Of The Beast ” – albumul multi-platinat care a anuntat prezenta trupei pe scena mondiala – acest cantec, scris de Steve Harris, incepe cu sunetul unui clopot si spune povestea unui prizonier pe cale sa fie spanzurat.
Viu si filozofic, versurile lui Harris oscileaza intre acceptarea de catre prizonier a soartei sale si speranta scurta (dar in cele din urma sortita esecului) ca mai poate fi salvat („Can it be that there’s some sort of error?/Hard to stop the surmounting terror”).
Interpretarea impecabila a trupei este o clasa de maestru in dinamica si, desi este o afirmatie pe care oricine ar putea sa o faca, in cele din urma este greu de contestat faptul ca „Hallowed Be Thy Name” este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune cantece din intregul heavy metal.
Sursa: https://meilleurs-albums.com/meilleures-chansons-iron-maiden/
Comments are closed.