Vacile au busola magnetica?

Este o controversa stiintifica. Astfel, utilizand Google Earth, un grup de oameni de stiinta au studiat mai multe imagini cu vaci care pasteau si au reusit sa descopere un obicei cel putin ciudat.

Numai putin de 70% din vaci isi intorc capul spre sud sau spre nord in timp ce beau sau mananca. Un lucru observat pe aproape toate continentele, indiferent de vreme, teren sau alti factori de mediu.

Crescatorii de vaci observasera de mai multa vreme faptul ca vacile lor au tendinta sa stea aliniate atunci cand pasc in aceeasi directie. Se pare ca si cerbul salbatic are acelasi tip de comportament ca si vacile.

Acest fenomen a trecut neobservat de catre ciobani si de vanatori timp de mai multi ani. Pamantul se poate privi asemeni unui magnet imens, cu sudul si cu nordul magnetic, ambele fiind situate in apropiere de polurile geografice.

Asemanatoare

De unde provin numele planetelor din sistemul solar?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce uiti ce trebuia sa faci atunci cand intri intr-o incapere

Mai multe specii – inclusive pasarile sau pesti asemeni somonului – sunt cunoscute pentru strategia lor de a folosi campurile magnetice ale Pamantului in momentul migratiei, asemeni unui GPS.

Conform studiilor, unele mamifere – vaci, lilieci chiar – folosesc aceasta “busola magentica” cu scopul de a-si imbunatati simtul orientarii. Studiile au scos la iveala faptul ca bovinele au tendinta sa fie directionate spre nord sau spre sud. Un studiu a exclus posibilitatea ca pozitia Soarelui este un factor major in orientarea acestor bovine.

Unii specialisti sunt de parere ca este vorba despre un comportament anti-pradator. Vacile sunt animale sociabile care se aseaza pe jos inainte de o ploaie si au obiceiul sa se adune intr-o formatiune circulara in timpul unui viscol mai puternic.

Acest al saselea simt magnetic ar putea fi omniprezent la intreg regnul animal, nu doar la vaci. Explicarea acestui comportament la vaci ramane inca o provocare deschisa pentru un numar mare de cercetatori interesati de acest subiect.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt speciile care sfideaza legile naturii
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More