Unde se afla cel mai silentios loc din lume?

In aceasta lume zgomotoasa si agitata, linistea ofera un refugiu. Este o invitatie la reflectie, la introspectie, la explorarea adancurilor constiintei noastre. Exista un loc pe Pamant care detine recordul mondial pentru cel mai linistit loc de pe Pamant inca din 2004.

Unde se afla cel mai silentios loc din lume?

In campusul sau din Redmond, in statul Washington, Microsoft a construit o camera anecoica (adica fara niciun ecou), considerata a fi cel mai linistit loc pentru urechea umana. Acesta este un loc unic in care linistea este impinsa la extrem. Aceasta camera de izolare acustica este conceputa pentru a oferi o experienta senzoriala extraordinara. Camera anecoica din laboratorul Orfield este folosita de cercetatori, ingineri si oameni de stiinta in domeniul sunetului pentru a efectua studii aprofundate in domeniul acusticii, al perceptiei auditive si al dezvoltarii de produse. Este un loc in care zgomotul ambiental este redus la forma sa cea mai simpla, permitand masuratori precise si experimente avansate.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum respira plantele

Proiectata de o echipa de ingineri de sunet si cercetatori in domeniul psihoacusticii, camera se bazeaza pe un sistem de arcuri care amortizeaza vibratiile. Peretii sai sunt captusi cu pene care absorb complet sunetul si undele, facand imposibila reverberatia. Recordul pentru cel mai scazut nivel sonor (-20,6 dBA) a fost stabilit aici in 2015. Contrar tuturor asteptarilor, parcarea aici este un exercitiu dureros. Linistea profunda care domneste aici face ca zgomotele interne ale corpului nostru sa fie auzite: ne putem auzi inima batand, oasele crapand, plamanii umflandu-se… Deoarece camera este anxiogena si halucinogena pe termen lung, vizitatorii petrec in medie douazeci de minute in aceasta incapere. Ceea ce demonstreaza ca zgomotele perturbatoare nu sunt chiar atat de inutile…

Foarte putini oameni au reusit sa ramana in acest loc pentru o perioada mai lunga de timp – cel mult o ora.

Asemanatoare

Cand a inceput omenirea sa se gandeasca la extraterestrii?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce transpiram

De fapt, nu este vorba de faptul ca nu vei auzi nimic in camera anecoica: singurele sunete provin din corpul tau.

Dupa doar cateva minute, vei incepe sa iti auzi bataile inimii, de exemplu.

Mediile considerate ultra-silentioase sunt, in general, mai zgomotoase decat pragul auditiv uman, care este de aproximativ 0 decibeli. Linistea totala se transforma treptat intr-un tiuit insuportabil in urechi. Este posibil chiar sa iti pierzi echilibrul, deoarece lipsa reverberatiei din incapere iti afecteaza referintele spatiale si temporale.

In Minneapolis, in Statele Unite, o alta camera anecoica spera sa castige titlul de cel mai linistit loc din lume. Sunetul ambiant este de -24,9 dBA, potrivit lui Steven J. Orfield, care a proiectat spatiul. Anterior, acesta a detinut recordul.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/le-lieu-le-plus-silencieux-du-monde-se-trouve-aux-etats-unis-11189853/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More