Tutankhamon si Ankhesenamon: un cuplu incestuos?

La varsta de 9 sau 10 ani, Tutankhamon se casatoreste cu sora sa mai mare, Ankhesenamon. Cum se poate justifica acest incest regal? Regele si regina, care au crescut practic impreuna, se iubeau in mod sincer?

Cum erau vazuti cei doi?

Ceea ce noi consideram incest nu constituia o perversiune pentru Egiptul Antic. Era chiar recomandat in cadrul unei familii regale. Tutankhamon si Ankhesenamon, cu cinci ani mai mare decat el, sunt frate si sora. Cuplul regal ii are drept model pe zeii si Isis si pe Osiris, la fel ca ei, frate si sora. Si, nu sunt singurele divinitati care practica sau au practicat incestul.

Incestul avea mare sens pentru familiile conducatoare ale Egiptului antic. Puterea lor a venit cu propriul sau mitos; multi credeau – sau cel putin sustineau public – ca erau descendenti de la zei.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu s-a gasit niciodata comoara pierduta a lui Beale?

Atunci, casatoriile inter-familiale aveau drept scop pastrarea unei linii genealogice sacre pura. De asemenea, au concentrat puterea in mainile familiei regale, delegitimand efectiv alti concurenti pentru tron. In plus, istoricii sunt de parere ca Akhenaton ar fi incercat sa conceapa copii cu surorile mai mari ale lui Ankhesenamun. Povestile de pe peretii mormintelor familiale sugereaza ca aceste sarcini s-au incheiat tragic, cu avort spontan si moarte.

La doar 19 ani, Tutankhamon a avut doi copii care, din nefericire, au murit inainte de a se naste si corpurile acestora au fost gasite in mormantul faraonului. Corpul faraonului-copil cum era numit era atat de fragil incat nu se putea deplasa decat ajutat de un baston.

Tutankhamon, care a devenit faraon la doar 10 ani, a condus Egiptul timp de 9 ani. Se pare ca insusi Tutankhamon a fost rodul unui incest. Malformatiile cu care s-a nascut acesta – dintii de iepure si soldurile feminine – sunt cauzate de faptul ca parintii sai erau frate si sora. Asta a fost de altfel si cauza mortii sale premature.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cand a inceput Razboiul Rece

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/toutankhamon-et-ankhesenamon-un-couple-incestueux-11178069/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More