Traim oare intr-o simulare pe calculator? Iata argumentele unui fizician care crede acest lucru

Potrivit unui studiu recent realizat de un fizician, este posibil sa traim intr-o simulare pe calculator. Dar care sunt argumentele prezentate de acest om de stiinta?

Dupa ce au vizionat filmul The Truman Show, in care Jim Carrey il interpreteaza pe Truman Burbank, un barbat care este vedeta involuntara a unui reality show, multi spectatori si-au imaginat un astfel de scenariu in viata reala. Dar daca realitatea ar fi si mai trasnita? Este ceea ce a incercat sa demonstreze Melvin Vopson, cercetator la Universitatea din Portsmouth, intr-un articol publicat in octombrie anul trecut pe site-ul The Conversation. Potrivit fizicianului, lumea in care traim este o simulare pe calculator. Aceasta teorie se bazeaza pe cel de-al doilea principiu al termodinamicii. Expertul explica faptul ca „entropia – cantitatea de dezordine dintr-un sistem izolat – poate doar sa creasca sau sa stagneze, dar nu va scadea niciodata”.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferența dintre fuziunea nucleară și fisiunea nucleară?

Simularea pe calculator: continut informational specific in materie?

Specialistul a facut apoi o paralela intre acest principiu si cel al entropiei in sistemele informatice. Astfel, materia observabila in univers ar putea fi rezultatul unui continut informational specific. „Stim ca universul se extinde fara pierderi sau castiguri de caldura, ceea ce implica faptul ca entropia totala a universului este constanta”, afirma fizicianul in articolul sau publicat pe The Conversation. „Cu toate acestea, termodinamica ne spune, de asemenea, ca entropia este in continua crestere. Acest lucru arata ca trebuie sa existe o alta entropie – entropia informationala – pentru a contrabalansa aceasta crestere”, adauga el. Pentru a-si sustine afirmatiile, cercetatorul a citat cazul mutatiei COVID-19. Potrivit expertului, mutatia virusului SARS-CoV-2 arata o „corelatie unica intre informatie si dinamica mutatiilor genetice”.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cate planete sunt in sistemul solar?

O alta lege care sa faca plauzibila teoria

In articolul sau, Melvin Vopson explica faptul ca a doua lege a infodinamicii ar putea confirma teoria sa. „Un univers supercomplex precum al nostru, daca ar fi o simulare, ar necesita optimizarea si comprimarea datelor integrate pentru a reduce puterea de calcul si cerintele de stocare a datelor pentru ca simularea sa functioneze”, ne asigura fizicianul, precizand ca „datele digitale, sistemele biologice, simetriile matematice si intregul univers” indeplinesc acest criteriu. Pentru moment, nu exista nicio dovada ca traim intr-o simulare pe calculator, dar cuvintele lui Melvin Vopson ar putea incuraja alti cercetatori sa efectueze teste si cercetari cu scopul de a confirma sau infirma aceasta teorie.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/vivons-nous-dans-une-simulation-informatique-voici-les-arguments-dun-physicien-qui-pense-que-oui-11194848/

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More