Te poate lacul Natron transforma in statuie din piatra?

Lacul Natron este un lac sarat situat in regiunea Arusha din nordul Tanzaniei, aproape de granita cu Kenya.  Unul dintre cele mai periculoase lacuri din lume, acesta isi datoreaza numele concentratiei ridicate de natron, un amestec de carbonat de sodiu si bicarbonat de sodiu, care ii confera o nuanta rosiatica si te poate transforma in statuie din piatra.

Lacul Natron are o lungime de aproximativ 60 km si o latime de 22 km, cu o suprafata totala de aproximativ 1.040 km². Este alimentat de mai multe rauri, cel principal fiind Ewaso Ng’iro, si se varsa in Marea Vale a Riftului. Din cauza salinitatii sale ridicate, de pana la 10 ori mai mare decat cea a oceanului, putine plante si animale pot supravietui in apele sale.

Cu toate acestea, Lacul Natron este un habitat important pentru Flamingo Mic, o specie de pasare acvatica care se hraneste in principal cu algele verzi-albastre prezente in lac. De fapt, Lacul Natron este unul dintre principalele locuri de reproducere pentru Flamingo Mic, care isi construiesc cuiburile pe insule de natron.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum functioneaza curentii oceanici si cum afecteaza ei viata marina?

Turismul este o activitate importanta in regiunea lacului Natron, cu tururi ghidate pentru a vedea flamingo si formatiuni stancoase. Cu toate acestea, impactul turismului asupra mediului fragil al lacului este o preocupare din ce in ce mai mare si au fost luate masuri pentru a limita impactul vizitatorilor.

 

Lacul Natron este, de asemenea, important pentru comunitatile locale care locuiesc in zona. Locuitorii folosesc apele lacului pentru pescuit si irigatii, precum si pentru productia de sare. Sarea este recoltata de pe marginile lacului, unde apa se evapora si lasa in urma o crusta de sare. Acest lucru il face periculos pentru animalele care se aventureaza in apele sale, precum si pentru oamenii care nu isi iau masurile de precautie necesare atunci cand viziteaza regiunea.

 

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este Valea Mortii periculoasa?

Salinitatea ridicata: Salinitatea ridicata a lacului Natron face ca apele sale sa fie toxice pentru majoritatea formelor de viata, cu exceptia catorva specii de animale si plante care s-au adaptat la acest mediu ostil. Animalele care se aventureaza in apele sale risca sa moara din cauza deshidratarii si a acumularii de sare in corpul lor.

Temperaturi ridicate: Temperaturile ridicate din zona inconjuratoare pot face dificila vizitarea Lacului Natron pentru persoanele care nu sunt obisnuite cu caldura. Prin urmare, este important sa se ia masuri de precautie pentru a evita insolatia, cum ar fi sa se bea multa apa si sa se protejeze de soare.

Gaze toxice: Lacul Natron poate elibera gaze toxice, cum ar fi dioxidul de carbon si metanul, care se pot acumula in crapaturile si cavitatile din jurul lacului. Prin urmare, vizitatorii din regiune ar trebui sa dea dovada de prudenta si sa evite sa se aventureze in zone in care aceste gaze pot fi prezente in concentratii mari.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce suntem dependenti de meteo?

Curentii subacvatici: Curentii subacvatici din Lacul Natron pot fi puternici si imprevizibili, ceea ce face ca inotul sa fie periculos pentru vizitatorii care nu sunt obisnuiti sa inoate in conditii similare. Este important sa urmezi instructiunile de siguranta si sa nu te aventurezi prea mult in apele lacului.

Lacul Natron este un mediu fascinant, dar potential periculos, care necesita o anumita cantitate de prudenta si precautie pentru a fi explorat in siguranta. Este important sa respecti regulile de siguranta si sa urmezi sfaturile ghizilor locali pentru a te bucura pe deplin de frumusetea si diversitatea acestui ecosistem unic.

Sursa: https://www.savezvousque.fr/monde/lac-natron-peut-vous-transformer-en-pierre.html

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More