Secretele mastii de aur a lui Tutankhamon

Masca lui Tutankamon este esenta Egiptului antic, atat de familiara si, in acelasi timp, continand atat de multe secrete.

Doua zeitati il protejeaza

Realizate din aur masiv incrustat cu lapislazuli, cornalina, sticla si faianta, Nekhbet, vulturul protector al Egiptului Superior, si Ouadjet, cobra Egiptului Inferior, impodobesc fruntea faraonului. Aceste zeitati ne amintesc de statutul sau de stapan al celor Doua Tinuturi si de stapan al Egiptului.

Bustul sau este colorat

Pe pieptul sau se intinde un colier mare numit ousekh. Astfel de ornamente erau purtate in timpul ritualurilor sau al festivalurilor. Aici, douasprezece randuri de margele plate albastre din lapislazuli alterneaza cu cornalina rosie si pasta de sticla colorata. La fiecare capat al colierului, capetele de soim fac referire la Horus, zeul protector al faraonilor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce trebuie sa stii despre data de 8 mai 1945

Poarta o coafura regala

Vechii egipteni credeau ca aurul este carnea zeilor. Artizanii au faurit chipul idealizat al regelui in nemes, celebra coafura cu dungi, din acest metal pretios care nu se pateaza niciodata. Aceasta coafura este realizata din aur incrustat cu pasta de sticla albastra care imita lapislazuli.

Ochii lui par a fi vii!

Partea din spate a ochiului este facuta din cuart alb, cu o pupila din obsidian. La colturile ochilor migdalati, atingeri subtile de culoare rosie se deseneaza ca niste vase minuscule: de aici impresia unei priviri vii! Incrustatiile din lapislazuli din Afganistan reproduc sprancenele curbate si imita marginea de kohl care inconjoara si protejeaza ochii vechilor egipteni.

Are urechile gaurite

Cand Carter a descoperit masca, frunza de aur acoperea gaurile din lobuli. Examinarea mumiei lui Tutankhamon a dezvaluit ca acesta avea urechile gaurite.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este povestea din spatele constructiei Marii Piramide?

Barba sa arata puterea sa

Acesta este simbolul naturii divine a faraonului! Barba este ceea ce il deosebeste de muritorii de rand. Aceasta peruca paroasa, curbata in jurul barbiei, este impletita cu aur si incrustata cu pasta de sticla albastru inchis.

Acesta gazduieste sufletul faraonului

Pe umeri si pe spatele mastii, o formula magica mentioneaza alte parti ale corpului. Se presupune ca obiectul ar trebui sa adaposteasca sufletul faraonului in cazul in care se intampla ceva cu corpul sau.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More