Se poate repara natura?

In fata declinului biodiversitatii, conservarea nu mai este suficienta, ci trebuie restaurate ecosistemele. Dar putem recupera in cativa ani ceea ce a fost distrus in peste un secol?

Priveste in jurul tau. Padurea care obisnuia sa margineasca zona in care locuiesti. Cateva hectare au fost taiate pentru a face loc unor cladiri noi. Campul inflorit pe langa care treci zilnic cu bicicleta in drum spre serviciu? A fost inlocuit de un camp dedicat monoculturilor. Insectele care cautau hrana si pe care obisnuiai sa le observi pe florile de pe balconul tau? Din ce in ce mai putine. Nu trebuie sa mergi prea departe pentru a observa daunele aduse ecosistemelor. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, peste 3,2 miliarde de oameni sunt deja afectati de degradarea terenurilor, iar un milion de specii (flora si fauna) au disparut din cauza pierderii si distrugerii mediului lor natural.

Schimbarile climatice agraveaza situatia. „Avand in vedere gradul de degradare a ecosistemelor noastre, atat din punct de vedere al suprafetei, cat si al serviciilor, conservarea si pastrarea naturii nu mai sunt suficiente si este necesar sa ne indreptam spre restaurare”, explica Mirey Atallah, responsabil pentru natura si clima in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu. Restaurare? Mai multe abordari coexista, dar scopul este acelasi: promovarea regenerarii ecosistemelor care au fost degradate sau distruse.

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este mai putin soare iarna?

Deceniul ONU pentru știința oceanelor pentru dezvoltare durabilă a fost lansat in 2021 si va dura pana in 2030, anul „ultimei sanse” de a evita schimbarile climatice catastrofale, potrivit oamenilor de stiinta. Scopul este de a determina tarile sa repare un miliard de hectare de teren, o suprafata mai mare decat cea a Chinei.

In luna iunie a anului trecut, Comisia Europeana a propus un regulament care prevede refacerea a 20% din terenurile si zonele maritime degradate din UE pana in 2030, urmand sa fie extinsa la 100% pana in 2050.
In intreaga lume, proiectele de restaurare ecologica se inmultesc. De exemplu, in martie, Bièvre, un rau din Val-de-Marne, a iesit la suprafata pe o distanta de 600 de metri dupa ce a fost ingropat timp de un secol din cauza poluarii provocate de fabricile de vopsit si de tabacarie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp un oras nelocuit dispare complet

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/peut-on-reparer-la-nature-11187051/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More