Cum se formeaza pietrele prețioase Rubin, topaz, opal?

Rubin, topaz, opal…frumusetea lor ne fascineaza. Cum se formeaza aceste pietre pretioase de exceptie? Va spunem noi chiar acum.

Pentru ca un mineral sa fie considerat o piatra pretioasa, acesta trebuie sa fie atragator, atat prin culoarea sa cat si prin forma sau motive. De mii de ani, umanitatea extrage aceste comori din pamant pentru a le pune in bijuterii, pentru a fabrica obiecte precum coroane sau pur si simplu pentru a admira perfectiunea acestora.

Pietrele pretioase sunt utilizate in stiinta

Recent, pietrele pretioase s-au alaturat arsenalului obiectelor stiintifice. Aurul este folosit pentru proprietatile sale conductoare, diamantul pe bisturiul de inalta precizie si rubinul in lasere. Chiar daca un numar mare din acestea beneficiaza si de o versiune sintetica, formarea in natura a necesitat puternice mecanisme geologice – precum presiunea, temperatura sau circulatia fluidelor – si timp, mult timp. Cateva milioane de ani, uneori sute de milioane de ani au fost necesari pentru a transforma elemente „simple” precum carbonul, siliciul sau alumina in aceste pietre pretioase rare si remarcabile deopotriva.

Asemanatoare

De ce tremuram cand este frig?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii?

Stiai ca?

Stiai ca originea cuvantului „cristal” vine de la grecescul crystallos care inseamna gheata? Stramosii nostri erau de parere ca, cristalul de roca se forma la temperaturi scazute prin congelarea ireversibila a apei: colectiile de cristale erau numite „cabinete de congelare”.

In Asia, in vremuri indepartate, oamenii foloseau pietrele pretioase pe post de medicamente, le inghiteau fie intregi, fie le pasau. Noi, in ziua de azi, preferam pietrele pretioase in bijuterii rafinate, nu-i asa?
Pe vremuri, opalul era considerat o piatra aducatoare de prosperitate si intelepciune, se credea ca a fost trims din Rai pe Pamant, in timpul furtunilor mai puternice.

Chiar daca diamantul este considerat un material dur si rezistent, are slabiciunile sale. Daca incerci sa lovesti cu ciocanul un diamant iti poti lua adio de la stralucirea sa deoarece se va transforma in…pudra.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza muntii?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/rubis-topazes-opales-comment-se-forment-les-pierres-precieuses-11138098/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More