Putem taia mustatile unei pisici?

Mustatile unei pisici asigura diferitele functii esentiale pentru felina. Insa le putem taia fara sa perturbam echilibrul pisicii?

Mustatile unei pisici, cunoscute in egala masura sub numele de vibrise, detin mai multe roluri cheie in viata de zi cu zi a pisicii. O pisica are in jur de 5-12 vibrise. Pot avea mustati sub barbie, deasupra ochilor sau chiar in spatele labutelor.

Constituite din keratina, au aceeasi structura ca si blana pisicii insa sunt mai tari si mai lungi. Reprezinta veritabile organe senzoriale pentru aceasta din urma. Mustatile pisicii ii servesc drept radar atunci cand se deplaseaza: reper esential, acestea vin sa intareasca cele cinci simturi si contribuie la optimizarea perceptiei asupra mediului inconjurator.

Diferitele functii ale mustatilor unei pisici

Asemanatoare

Ce pasare are cele mai mari aripi?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se reproduc serpii

Servindu-i drept reper spatial, mustatile ii permit pisicii sa realizeze unele chestii marete precum aterizarea in patru labe dupa o cazatura. Mustatile ajuta in egala masura o pisica sa detecteze obstacole intr-un mod precis si pisica reuseste sa capteze variatiile de atmosfera si orientarea vantului ceea ce ii permite sa detecteze cu mai mare usurinta prada in timpul unei vanatori.

Combinate cu viziunea nocturna a pisicii, mustatile reprezinta in egala masura o modalitate de a se repera pe timp de noapte. Pe langa rolul crucial care ii serveste pentru cele cinci simturi, mustatile sunt o modalitate de expresie si au rolul de barometru, social si emotional deopotriva. Fac parte din limbajul corporal al pisicii si sunt integrate in codul de comunicare fata de celelalte pisici.

Taierea mustatilor unei pisici: idee buna sau nu?

Organ senzorial si indicator al expresivitatii, mustatile unei pisici sunt departe de a fi inofensive. Drept urmare, taierea mustatilor unei pisici poate provoca daune ireversibile pentru aceasta din urma. Este ca si cum pisica ar avea un handicap. Aceasta nu va putea comunica cu alte pisici si va fi complet dezorientata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai periculos peste din lume

Sursa: https://www.caminteresse.fr/animaux/peut-on-couper-les-moustaches-dun-chat-11186165/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More