Putem masura oboseala?

Extrem de subiectiva, oboseala poate fi reperata datorita unor semne fiziologice. Si, masurata datorita mai multor teste.

Doctore, ma simt obosit/a. Conform specialistilor, intre 20-50% din consultatiile efectuate in cabinetul unui medic generalist incep cu aceasta fraza. Oboseala se poate afla in stransa legatura cu o patologie cronica, cu tensiuni in familie, cu conflicte la locul de munca, cu lipsa somnului, etc. Problema: pentru a evalua oboseala intr-un mod cat mai eficient cu putinta si, in special, dimensiunea sa subiectiva, este nevoie de o consultatie de minim o ora, nu de doar 20 de minute…

Numeroase sunt modalitatile prin care oboseala se poate masura: scara lui Pichot, Fatigue Severity Scale, scara lui Epworth, etc. Aceste scari nu evalueaza doar intensitatea oboselii ci si modalitatea prin care ne afecteaza diferitele sfere ale existentei.

Aceste scari nu sunt utilizate in timpul unei consultatii in cabinetul medicului specialist ci sunt mai degraba de oamenii de stiinta atunci cand efectueaza unele studii si au nevoie de o unealta standardizata. Pentru persoanele care vor sa evalueze/masoare oboseala, scara lui Pichot, sub forma unui chestionar este cea mai potrivita. Daca scorul indica un nivel ridicat de oboseala, trebuie sa consulti de urgenta medicul.

Asemanatoare

Cum stim daca parul nostru este sanatos?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem cearcane sub ochi?

Omul copac exista?

Cand este necesar un consult?

Fara sa ne testam, cum putem sti daca oboseala pe care o resimtim este “normala” sau “patologica”? Atunci cand oboseala devine din ce in ce mai deasa si mai persistenta, astfel incat ai senzatia ca “nu mai poti”, trebuie sa consulti medicul de urgenta. Unele manifestari fizice indica o stare avansata de oboseala: diminuarea apetitului, pierdere in greutate, dificultatea de a sta in picioare.

La un nivel mai avansat, oboseala se poate manifesta prin tulburari vegetative care indica un dezechilibru al organismului: senzatia ca iti este prea frig sau prea cald, dureri de spate, dureri de cap, dureri de stomac. Un alt semn care indica ca nivelul de oboseala este ridicat: faptul ca ai intrerupt recent activitati pe care de obicei le faceai cu placere – nu mai faci sport, nu mai iesi atat de des ca de obicei.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cata piele pierdem in cursul vietii

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/peut-on-mesurer-la-fatigue-11127623/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More