Putem fi alergici la sport?

Alergia la sport este o afectiune medicala reala. Nu este doar o scuza buna pentru a sari peste o sedinta de HIIT. Preferi pijamalele in fata unui serial TV decat adidasii si o sesiune de alergare? Poate ca, fara sa stii, iti protejezi sanatatea. Unii oameni sunt alergici la sport.

Jogging, aerobic si cursurile de aquabiking nu sunt pentru toata lumea. In timp ce unora nu le place sportul sau sunt pur si simplu lenesi, altii sunt cu adevarat alergici la el.

Ce este alergia la sport?

Denumirea stiintifica pentru alergia la sport este anafilaxie indusa de efort (AIE). Nu este o alergie la exercitii in sine, ci o reactie biologica care apare in timpul unei activitati sportive mai mult sau mai putin intense, fie ca este vorba de o lectie de balet sau de o sesiune de crossfit.

Nu te vei umfla ca un balon sau nu vei dezvolta pete rosii cu mancarimi pe tot corpul in timp ce te urci pe un aparat eliptic, asa cum se poate intampla in cazul anumitor alergii alimentare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce antrenori a avut echipa FC Barcelona de-a lungul anilor

Dar efortul fizic va declansa o alergie care era „latenta”. Alergia se manifesta atunci prin simptome rapide: senzatie de furnicaturi in membre, ameteli, greata, dificultati de respiratie etc.

Aproximativ 50 de persoane din 100.000 sufera de AIEP, adica aproximativ 2% din populatie.

Aproximativ 50 de persoane din 100.000 sufera de AIEP, adica aproximativ 2% din populatie.

De unde provine alergia la sport?

Desi aceasta boala a fost identificata de peste 40 de ani, inca nu stim exact de unde provine, cum se declanseaza sau cum poate fi prevenita.

Cei care sufera de ea prezinta simptome alergice dupa ce au ingerat un anumit aliment sau medicament, sau intr-un anumit moment al ciclului menstrual al femeii.

Sporturile, ca si intensitatea efortului necesar pentru ca anafilaxia sa apara, difera de la un individ la altul. Asa ca este foarte complicat sa reproducem aceleasi conditii in laborator pentru a identifica ce a declansat alergia.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cei mai buni dribbleuri din istoria fotbalului

Cum tratezi o alergie la sport?

Dupa cum iti poti imagina, daca nu stii exact de unde provine, este complicat sa o tratezi. Simptomele apar, in general, la 30 de minute dupa inceperea exercitiului fizic. Medicii recomanda reducerea intensitatii exercitiilor sau sa opresti sesiunea imediat ce simptomele sunt resimtite. De asemenea, poti evita sa mananci intre 6 si 8 ore inainte de a incepe exercitiile fizice si eviti sportul in timpul menstruatiei sau cand temperaturile sunt extreme.

Potrivit unor specialisti, singurul sport fara risc cunoscut de reactie anafilactica daca esti predispus la aceste simptome este inotul. Perfect, beneficiile inotului sunt numeroase.

Indiferent daca suferi sau nu de o alergie la sport, poti oricand sa o folosesti ca scuza pentru a sta sub plapuma duminica dimineata…

Sursa: https://www.cosmopolitan.fr/oui-il-est-possible-d-etre-allergique-au-sport,2018116.asp

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More