Prometeu: cine este acest titan din mitologia greaca?

Prometeu este un Titan cunoscut pentru faptul ca a adus focul oamenilor. Insa, pe masura trecerii anilor, capata mai multe infatisari in imaginea pictorilor. Insa care este rolul sau in mitologia greaca?

Prometeu: un Titan antic

Titanii reprezinta o rasa primitiva, anterioara Zeilor precum Zeus sau Hera care vor popula Olimpul in mitologia greaca. Sunt mai putin cunoscuti in zilele noastre. Astfel, Prometeu este considerat verisorul lui Zeus. In realitate, Zeus este nascut din Titanul Cronos, in timp ce Prometeu este nascut din Japet, la randul sau Titan. Cu toate acestea, dramaturgul grec Eschil ii da drept mama pe Themis, zeita Dreptatii. Un lucru care ar putea parea ironic cunoscand mitul lui Prometeu.

Prometeu: binefacatorul umanitatii

Este vorba despre cel mai cunoscut subiect despre acest personaj. A sfidat toate regulile si a coborat pe Pamant pentru a ne aduce focul si pentru a ne invata metalurgia. Insa, aceasta imagine de binefacator inseamna in egala masura ca oamenii nu erau fericiti sub domnia Zeilor. Astfel, Prometeu este opusul lui Zeus. Unele legende spun si ca Prometeu este cel care ar fi creat oamenii din lut. Si pentru a-i face valizi, el i-a ajutat sa stea in picioare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este vulcanul care a produs cel mai mare zgomot din istorie?

Astfel, Prometeu este zeul care a creat umanitatea si i-a permis acesteia sa supravietuiasca si sa prospere. In Istorie, acesta este sustinut de Atena in infruntarile cu Zeus. Aici este problema: Zeus este binefacator cu oamenii deoarece vrea sa ii faca egali cu zeii. Face acest lucru pentru a se razbuna, el si ceilalti Titani, pentru faptul ca a pierdut razboiul in fata Zeilor.

Prometeu l-a inselat pe Zeus de trei ori. Astfel, acesta din urma decide sa il pedepseasca. Imobilizat pe o stanca, lui Prometeu ii mananca zilnic ficatul un vultur. Pentru ca supliciul sa fie etern, ficatul se regenereaza…

Sursa: https://lesavaistu.fr/titan-promethee-mythologie-grecque/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More