Primii americani erau negri?

Este ipoteza pe care o apara, in 1976, antropologul britanico-guayanez Ivan Van Sertima.

Aceasta ipoteza nu este una noua. Incepand cu secolul XIX, cercetatorii au vazut in capetele gigantice, olmeci cum mai erau cunsocuti in acea perioada, sculpturi colosale descoperite in Mexic si datand din anul 900 inainte de Christos.. acestea aveau trasaturi pe care le-au asociat cu o ascendenta care venea din Africa subsahariana. Dupa parerea lui Van Sertima, infuenta amricana asupra olmecilor, prima civilizatie meso-americana, este evidenta. Controversata si fara fundamente stiintifice, cercetarea sa este ignorata, spre marea sa dezamagire.

Ipoteza Asiei de Nord

Insa, problema originii aprimei populatii americane a continuat sa prooace numeroase fantezii si contorverse totodata. In anul1999, arheoogul american Denis Stanford elaboreaza, pe baza unor similitudini intre tehniciile de realizare a uneltelor regasite in Peninsula Iberica si in Mexic, o teorie occidentala a poporului american: europenii ar fi navigat de-a lungul stramtoarei Bering, printre ghetari, pentru a se alatura poporului american.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cateva curiozitati despre Imperiul Mongol

Insa, cea mai raspandita ipoteza, confirmata de altfel si de o serie de indicii genetice, este aceea ca primele populatii sunt venite de fapt din Asia de Nord. Acestea din urma, care stapaneau tehnici similare de realizare a uneltelor, ar fi trecutfie prin stramtoarea Bering, fie pe mare, de-a lungul coastei Pacificului.
In privinta olmecilor, acestia au disparut brusc. Cele mai impresionante artefacte lasate in urma de catre olmeci sunt așa-numitele capete gigantice. Aceste reprezentari ale capetelor umane sunt sculptate in blocuri imense de bazalt.

Pana acum au fost descoperite aproximativ17 astfel de sculpturi. Capetele au inaltimea intre unu și trei metri și par sa reprezinte chipurile unor barbati de varsta adulta, cu obraji și buze carnoase, nasuri plate și ochi ce lasa impresia unei priviri ușor incrucisate.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/les-premiers-americains-etaient-ils-noirs-140651/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More