De ce cainii sunt interzisi in Antarctica?

Polul Sud (Antarctica) sau Polul Nord (Arctica)? Dincolo de geografie, unul din elementele care diferentiaza aceste doua spatii se bazeaza pe pe specii, indigene si exogene, care se regasesc aici. Ursul polar, simbol al unei schimbari climatice, nu se poate observa decat in Arctica. Dar cainii? Faimosul Husky Siberian nu are niciun “verisor” in Antarctica. De ce cainii sunt interzisi in Antarctica?

In Antarctica, cainele a fost cel mai bun prieten al exploratorilor si este adesea asociat varstei de aur (1897-1922) al expeditiilor de explorare la polul Sud. Printre cei mai faimosi exploratori se numara britanicii Ernest Shackleton si Robert Scott care au ales sa foloseasca cainii si poneii pentru a trage sania.
Insa epoca organizarii de expeditii in Antarctica cu caini ca mijloc de locomotie a cam apus.

Protejarea faunei si florei australe

Asemanatoare

Care sunt rasele de pisici cu cea mai mare speranta de…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a devenit beagle o rasa atat de populara?

Cum beau pestii?

In 1991, Statele au decis sa intareasca regulile Tratatului Antarcticii in materie de protejare a mediului inconjurator (Washington, 1959). In urma acestui tratat, Antarctica devine o rezerva naturala consacrata pacii si societatii. Insa, interdicitia nu se aplica cainilor de sanie. Motivul acestei decizii: la acea vreme tehnologiile de transport nu erau atat de dezvoltate ca in ziua de azi.

Chiar daca intrarea lor in Antarctica era posibila, era cu toate acestea conditionata. Aveau nevoie de un permis care sa autorizeze intrarea si cainii trebuiau vaccinati impotriva diferitelor boli precum hepatita canina, rabie) inainte ca acestia sa puna piciorul in zona Tratatului Antarctic.

Apoi, odata cu dezvoltarea diferiteor tehnologii, cainii au fost incetul cu incetul inlocuiti cu masinile. In plus, se considera ca acestia prezentau un real pericol pentru mediul natural deoarece se hraneau cu carne de foca si exista riscul sa scape de sub controlul stapanilor si sa se deplaseze pe intreg continentul. Cu alte cuvinte, sa transmita tot felul de boli. De aceea, autorii protocolului de la Madrid au luat decizia sa excluda cainii din Antarctica.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai inteligent caine? Cei mai inteligenti caini si testele folosite pentru a-i evalua
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More