Pana la ce varsta creierul nostru fabrica neuroni

Imaginea infatiseaza neuroni din regiunea bulbului olfactiv pe o bucata de creier al unui soarece tanar. Diferitele culori ne permit sa intelegem mai bine dezvoltarea neuronilor in creierul soarecelui dupa nasterea sa. Prezenta concomitenta a fluorescentei rosii sau portocalii intr-o celula permite determinarea faptului daca neuronul nou fabricat (verde) este neuron cu dopamina (rosu) sau cu calertinina (portocaliu). Albastrul indica pur si simpplu miezul tuturor celulelor prezente in imagine.

Creierul nostru produce neuroni de-a lungul intregii vieti si de ce?

Pana la mijlocul secolului XX, una din dogmele majore ale neurostiintei considera ca neuronii erau fabricati doar inainte de nasterea unei persoane, in timpul dezvoltarii sistemului nervos. De atunci, creierul nu facea decat sa piarda neuronii imbatranind. Or, incepand cu anii ’90, aceasta dogma a fost combatuta de o serie de studii care au dovedit existenta unor celule straturi in creierul mai multor organisme precum pasari, mamifere sau pesti. Celulele tulpina sunt niste celule “mama”, capabile sa dea nastere a mai multor tipuri celulare in organism.

Asemanatoare

De ce ne doare capul dupa ce bem vin rosu?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce este odontofobia

Acestea pot ramane pana la o varsta inaintata, pana la varsta adulta in diferite tesuturi sau organe, inainte de a se diferentia eventual, adica de a forma celule specifice ale organului considerat – in acest caz, creierul.

S-a stabilit faptul ca unele tipuri de neuroni continua sa fie produsi pe baza celulelor tulpina de-a lungul intregii vieti. La mamifere, doua regiuni speciale sunt aduse in discutie de catre aportul continuu de noi hormoni: hipocampul, sediul controlarii memoriei si invatarii si bulbul olfactiv, indispensabil pentru decodarea informatiilor senzoriale olfactive care provin din mediul exterior.

Aceasta reinnoire celulara ar permite o adaptare (plasticitate) a circuitelor neuronale spre noi informatii. Se pare ca aceste celule strat reprezinta in egala masura un rezervor circular capabil sa fie reactivat in context patologic in cazul unor leziuni cerebrale pentru a redirectiona in mod precis productia de celule neurale spre regiunea deteriorata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce inchidem ochii atunci cand ne sarutam?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More