La ce folosesc dungile zebrelor?

Pana in prezent, au fost avansate mai multe ipoteze pentru a explica motivul faimoaselor dungi albe si negre ale zebrelor. Acestea ii fascineaza pe oamenii de stiinta din intreaga lume de mai bine de un secol.

Ce cred oamenii de stiinta

Scriitorul Rudyard Kipling era de parere ca ca dungile zebrei ii permit acesteia sa se integreze mai bine in mediul inconjurator si ca, prin urmare, acestea reprezinta un fel de protectie. Alti cercetatori cred ca este vorba de crearea unui efect optic pentru a deruta animalele de vanatoare.

Aceste dungi sunt utile, in egala masura de pentru reglarea temperaturii animalului. Oamenii de stiinta au observat ca zebrele din zonele mai calde au mai multe dungi decat cele de nuante foarte inchise. In schimb, zebrele care traiesc in zone mai reci au mai multe nuante intunecate decat dungi. Intrucat negrul atrage caldura, ei cred ca dungile animalului sunt legate de clima.

Asemanatoare

De ce pisica mea are pete pe nas?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai inteligent caine? Cei mai inteligenti caini si testele folosite pentru a-i evalua

Mustele sunt cauza

Insa, conform unor studii, se pare ca mustele parazite reprezinta una dintre principalele cauze ale acestor dungi. Intr-adevar, dungile zebrei ii permit acesteia sa evite mai eficient contaminarea cu mustele te-te si cu mustele de cal.

Tim Caro, un biolog de la Universitatea din California, a testat mai multi factori la diferite specii de zebra. Rezultatele au fost concludente si dovedesc ca acesta este unul dintre motivele pentru care zebrele au aceste faimoase dungi.

Observatiile indirecte arata, de asemenea, ca in tractul digestiv al mustelor tete si al ecvideelor a fost gasit putin sange de la acest animal si ca „boala soarelui” este mult mai putin frecventa la zebra decat la varul sau, calul. Acest lucru confirma treptat ipoteza acestor biologi.

Cu toate acestea, zebra ramane o specie destul de enigmatica, care continua sa-i intereseze pe cercetatorii din intreaga lume.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai lunga gestatie din lumea animala?

Sursa: https://lesavaistu.fr/a-quoi-servent-les-rayures-du-zebre/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More