Grecia Antica: de ce atletii erau goi in timpul Jocurilor Olimpice?

Intalnire de neratat din domeniul sportului, editiile de vara si de iarna ale Jocurilor Olimpice fac parte din acele evenimente care aduna laolalta un numar mare de oameni, din intreaga lume. Unii vin special sa incurajeze participantii din tara lor. Altii sunt prezenti pentru a admira performantele sportive ale atletilor in cadrul unor probe mai dfiicile precum atletismul. Daca actualmente sportivii si sportivele imbraca haine special concepute pentru aceste probe, pe vremuri era cu totul si cu totul altceva.

Versiuni diferite ale faptelor

Este destul de difificl sa stabilim cand si cum atletii si-au lasat hainele la vestiar pentru a participa goi in cadrul competitiilor. Este posibil ca acest lucru sa se fi realizat progresiv odata cu ideea ca un corp grecesc trebuie dezvaluit, aratat. Doua variante sunt invocate cu privire la acest subiect:

Orisppus

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt avantajele sportului in sala?

In anul 720 inainte de Christos, acest atlet a decis sa se desparta de hainele sale. Mai precis, era vorba despre o centura pe care fiecare participant o purta in talie. Considerand va este mai rapid fara acea centura, se descotoroseste de ea in mijlicul cursei pe care de altfel o si castiga.

Kallipateira

Amenintarea cu moartea nu a reusit sa o convinga pe Kallipateira sa puna piciorul pe un stadion. Dupa moartea sotului sau, aceasta sportiva provenita dintr-o familie de atleti recunoscuti incepe sa se ocupe de antrenamentul fiului sau. Si eforturile sale sunt rasplatite, fiul sau Pasidoras reuseste sa castige.

Kallipateira intra pe stadion pentru a-si felicita fiul. Insa, hainele sale se agata de tribune si sunt smulse, dezvaluindu-i corpul de femeie. Izbucneste un scandal. Doar renumele de sportivi al familiei o scapa de pe Kallipateira de moarte, fiind prima femeie tolerata pe un stadion olimpic.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce tipa jucatorii de tenis

Dupa acest incident, s-a luat decizia ca antrenorii sa se prezinte nud in cadrul unor competitii.
Sursa: https://lesavaistu.fr/grece-antique-pourquoi-les-athletes-etaient-ils-nus-lors-des-jeux-olympiques/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More