Este omul organic sau anorganic?

Corpul uman este o entitate complexa care transcende categoriile simpliste de organic si anorganic.

Intrebarea cu privire la natura chimica a omului a intrigat oamenii de stiinta si filosofii timp de secole. Este fiinta umana o structura organica sau anorganica, sau o combinatie a celor doua? Contrar a ceea ce s-ar putea crede, raspunsul este departe de a fi lipsit de echivoc.

Compusi organici si anorganici

Eric Galbraith, profesor in cadrul Departamentului de Stiinte ale Pamantului si Stiinte Planetare de la Universitatea McGill, spune ca nu exista un consens strict in ceea ce priveste definitiile de „organic” si „anorganic”. Ca regula generala, un compus este considerat organic daca contine atomi de carbon legati de hidrogen sau de alti atomi de carbon. Acesti compusi pot include, de asemenea, elemente precum oxigenul, azotul, sulful si fosforul. Printre exemplele notabile se numara metanul (CH4), glucoza (C6H12O6) si ADN-ul.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce un parfum nu tine intotdeauna pe pielea noastra?

Pe de alta parte, compusii anorganici nu provin din organisme vii si nu au legaturi carbon-hidrogen. Printre exemple se numara clorura de sodiu (NaCl), amoniacul (NH3) si clorura de calciu (CaCl). Este important de retinut ca aceasta definitie chimica a cuvantului „organic” difera de cea utilizata in industria alimentara, unde termenul se refera in general la produsele cultivate fara utilizarea de substante chimice de sinteza. Cu toate acestea, in contextul chimic, termenul „organic” este mult mai larg si nu implica neaparat o origine naturala sau sanatoasa.

Elementele constitutive ale corpului uman

Corpul uman este un ansamblu complex, dar alcatuit in esenta din sase elemente majore: oxigen, carbon, hidrogen, azot, calciu si fosfor. Aceste sase elemente reprezinta aproximativ 99% din compozitia totala a corpului uman. In plus, alte elemente, cum ar fi sulful, potasiul, sodiul, clorul si magneziul, alcatuiesc restul. Elisabeth Ratcliffe, de la Societatea Regala de Chimie, subliniaza faptul ca pana si elemente aparent minuscule, cum ar fi fierul, sunt esentiale pentru functionarea organismului, chiar daca reprezinta doar o mica parte din compozitia noastra totala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cati litri de sange exista în organism?

Cele mai multe dintre aceste elemente alcatuiesc moleculele organice, care sunt elementele de baza ale celulelor si ale proceselor metabolice. Cu toate acestea, este esential sa recunoastem, de asemenea, ca organismul nostru contine compusi anorganici indispensabili. De exemplu, cristalele minerale din oasele si dintii nostri sunt anorganice, la fel ca si apa care reprezinta o mare parte din greutatea noastra corporala.

Un echilibru intre organic si anorganic

Intrebarea daca oamenii sunt organici sau anorganici pare simplista, avand in vedere complexitatea biochimica a corpului nostru. De fapt, este mai corect sa spunem ca viata umana este un dans delicat intre aceste doua tipuri de compusi. Functiile vitale, cum ar fi respiratia si digestia, necesita o interactiune constanta intre moleculele organice si anorganice. De exemplu, oxigenul inspirat si dioxidul de carbon expirat sunt anorganice, dar joaca un rol esential in metabolismul nostru, care este un proces esential organic.

Toate acestea sugereaza ca, mai degraba decat sa clasificam corpul uman ca fiind strict organic sau anorganic, ar fi mai potrivit sa il consideram un ecosistem chimic divers. In cele din urma, natura chimica a omului nu se preteaza la clasificari simpliste. In loc sa vedem omul ca pe o entitate exclusiv organica sau anorganica, este mai lamuritor sa il consideram ca pe o structura biochimica complexa in care organicul si anorganicul coexista si interactioneaza in mod constant.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce culoare are materia cenusie

 

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/homme-organique-inorganique/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More