De unde vine numele de Marea Egee?

Marea Egee este un corp de apa de 215.000 de kilometri patrati. Desi nu este legata de ocean, este conectata la Marea Neagra, dar apare intrebarea: de unde provine numele de Marea Egee?

Exista doua explicatii pentru numele Egee. Prima este ca cuvantul Aegean este inspirat din greaca veche aigialós, care este cuvantul grecesc pentru „malul marii”. A doua teorie isi are radacinile in mitologia greaca, marea fiind numita dupa tatal lui Tezeu, Aegeus, care era rege al Atenei. In aceasta mare, regele s-a sinucis, lasand astfel numele sau corpului de apa.

Ce tari si insule se invecineaza cu Marea Egee si unde se afla aceasta?

Marea Egee este unica prin faptul ca se invecineaza cu trei tari, inclusiv doua insule si doua continente diferite. Ea separa Europa, cu Creta si Grecia pe de o parte, si Asia, cu Turcia, pe de alta parte. De fapt, casele din Insulele Ciclade poarta culorile alb si albastru, ca referinta la culoarea cristalina a apelor sale. Prin urmare, Marea Egee poate fi considerata o mare interioara, desi altii prefera termenul de mare continentala. Oricum ar fi, este una dintre cele mai populare mari din lume. La Marea Neagra se poate ajunge din Marea Egee prin Marea Marmara si prin stramtoarea Dardanele.

Asemanatoare

Care era numele vechi al Egiptului?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce exista trei capitale in Africa de Sud?

Istorie si mitologie: are marea greceasca vreo legatura cu tatal lui Tezeu, regele Aegeus?

Daca, in istoria europeana, numele de Europa provine din mitologia greaca, nu ar fi de mirare daca Marea Egee si-a gasit numele in civilizatia miceniana. Cu toate acestea, numele Marii Egee are inca origini misterioase. Potrivit mitului, Aegeus, tatal lui Tezeu, a fost in razboi cu vecinul sau cretan, Minos, in timpul perioadei civilizatiei miceniene. In fiecare an, Minos cerea sacrificii de tineri baieti si fete pentru Minotaur. Fiul lui Aegeus, curajosul Tezeu, a decis sa puna capat acestei situatii, ucigand creatura lui Minos. Desi trebuia sa arate panze albe la intoarcere in caz de victorie, iubitul fiu a uitat sa-si onoreze promisiunea, iar tatal sau, crezand ca fiul sau a murit, a decis sa se sinucida in mare. Acest lucru ar explica de ce Marea Egee se numeste Marea Egee, cu referire la civilizatia miceniana si la locul de nastere al primelor talasocratii.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai inalt varf din Europa?

Marea Egee intre Creta, Grecia si Turcia

De la surprinzator de coloratele Ciclade pana la insulele Rodos, trecand prin marea insula Creta si marginindu-se la marea natiune Turcia… Marea Egee imbaiaza un numar mare de insule si tinuturi si are o lungime de 600 de kilometri si o latime de 400 de kilometri. Desi numele Marii Egee este inca dezbatut, marimea si limitele sale nu sunt dezbatute. In antichitate, Marea Egee a fost un vector important de comunicare intre locuitorii insulelor. Marea Egee gazduieste, de asemenea, o placa tectonica ce contine mai multi vulcani. Subacvatic, Marea Egee este legata de un al treilea continent, deoarece se afla la punctul de intalnire al placilor Eurasiatica, Anatoliana si Africana, dand nastere arcului egeean si numerosilor sai vulcani.

 

Sursa:  https://www.caminteresse.fr/culture/dou-vient-le-nom-de-la-mer-egee-11192511/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More