De unde vine denumirea Insulelor Canare?

Cu apele lor turcoaz si plajele de vis, Insulele Canare sunt o destinatie preferata de turistii in cautare de soare, caldura si cer albastru. Numai numele lor este suficient pentru a ne face sa visam, dar de ce se numesc Insulele Canare asa?

Mic, galben si mereu scapat din labele lui Grosminet, canarul Tweety este cu siguranta cea mai cunoscuta pasare de pe planeta. Desi penajul sau este de fapt verde/maroniu pentru a se camufla, numele sau provine din spaniolul „canario”, care inseamna „pasare galbena”. Dar Insulele Canare nu sunt numite dupa canar. Dimpotriva, pasarea este cea care da numele insulelor, nu insulele in sine. Cu toate acestea, numele arhipelagului isi are totusi originea intr-un animal. Dar care animal?

Ce animal a dat numele Insulelor Canare?

Oricat de surprinzator ar parea, Insulele Canare isi datoreaza numele cainilor. Inca din Antichitate, scriitorul roman Plinius cel Batran a relatat in scrierile sale ca primii exploratori care au pus piciorul pe cea mai mare insula a arhipelagului au fost surprinsi de numarul mare de caini prezenti la acea vreme. Prin urmare, a numit ceea ce avea sa devina Gran Canaria „canariae insulae”, adica „insula cainilor”. Acest nume a fost preluat de colonistii spanioli in secolul al XV-lea, cand „canariae” a devenit „canarias”. Steagul oficial al Insulelor Canare prezinta si astazi doi caini mari de o parte si de alta a stemei tarii, amintind de Prensa Canaria, rasa de caini unica in arhipelag.

Asemanatoare

Cate tari exista in lume?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt satele si orasele abandonate care azi se afla sub apa?

Care sunt celelalte origini ale numelui arhipelagului spaniol al Canarelor?

Exista alte doua teorii cu privire la originea numelui insulelor vulcanice Canare. Situat in largul coastelor Marocului, arhipelagul a fost vizitat de popoarele berbere. Prin urmare, una dintre originile numelui sau ar proveni de la unul dintre primele popoare berbere care l-au colonizat, Canarii. Cealalta teorie se refera la numele dat insulelor arhipelagului de catre aceleasi popoare berbere: Tiknariyinn. Se crede ca acest nume provine de la „taknarit”, cuvant folosit pentru a descrie parul spinos care creste din abundenta in Insulele Canare si in Maroc.

Spania sau Africa: unde puteti gasi „Las Islas Canarias” pe harta?

Insulele Canare (Las Islas Canarias, in spaniola) sunt situate in Oceanul Atlantic, la nord-vest de Sahara Occidentala. Ele sunt mult mai aproape de continentul african (la 150 de kilometri de coastele Marocului si ale Saharei Occidentale) decat de Spania (1.000 de kilometri spre sud). Cu toate acestea, Insulele Canare apartin Peninsulei Iberice si, ca atare, fac parte din Europa ca regiune ultraperiferica (RUP).

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai reci orase din lume

De asemenea, cele sapte insule principale Fuerteventura, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera si Hierro fac parte integranta din Macaronesia, o grupare geografica care cuprinde Madeira, Insulele Selvagens, Azore si Capul Verde si care este utilizata pentru cooperarea transfrontaliera intre diferitele tari de care apartin arhipelagurile.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/pourquoi-les-iles-canaries-s-appellent-elles-ainsi-11194372/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More