De unde vine cuvantul golf
Unii sustin ca denumirea de golf este un acronim, prescurtarea unei fraze sexiste vis-a-vis de femei. Multa vreme s-a crezut ca termenul de golf era un acronim de la Gentleman Only Ladies Forbidden (doar pentru domni, interzis doamnelor).
De unde vine cuvantul golf?
Insa, conform surselor, veritabila istorie a acestui cuvant este urmatoarea: un castelan de origine scotiana si-a invitat prietenii sa vina sa joace in cuplu, un joc pe care el insusi l-a inventat. Acest joc consta in lansarea unei mingi pe un traseu definit in prealabil, pe un domeniu destul de extins. Constatand practicile indoielnice desfasurate dupa tufisuri, ar fi asezat o pancarta cu urmatoarea inscriptie: Gentleman on Ladies Forbidden. Legenda spune ca un jucator ar fi modificat pancarta inlocuind “on” cu “only”. O alta ipoteza scoate la iveala posibilitatea ca acest termen ar fi provenit de la o combinatie dintre limbile britanice si europene, cuvinte precum Chole si Kolf care ar insemna Club.
O alta sursa sustine ca aparitia acestui termen pentru popularul joc cu crosa se pare ca se datoreaza unei greseli de pronuntie a scotienilor din Evul mediu care au preluat acest joc de la olandezi. In olandeza jocul se numea „kolf” sau „kolve” si insemna „club”. Scotienii l-au tranformat insa in „gouf” sau „golve” si astfel s-a transmis pana in prezent in forma „golf”.
Stiai ca terenul de golf nu a avut intotdeauna 18 gauri? In secolul 15 spre exemplu, jucatorii de golf jucau 11 cupe care erau dispuse de la un capat la altul al terenului. Jocul se desfasura dus-intors pentru un total de 22 de cupe. In anul 1764, numeroase din aceste cupe au fost considerate mult prea scurte si s-a decis combinarea lor. Numarul cupelor s-a redus de la 11 la 9, o runda completa ajungand astfel la 18 cupe.
Alte terenuri au urmat acest exemplul si traseul cu 18 gauri a ramas standard pana in ziua de azi.
Sursa: https://lesavaistu.fr/que-veut-dire-lacronyme-golf/
Comments are closed.