De unde vin durerile fantoma

Marea majoritate a persoanelor care au o mana sau un brat amputate au trecut prin aceasta senzatie, senzatia prezentei membrului disparut. Fie ca este vorba de un brat sau de un picior – chiar si de un dinte in unele cazuri – de un san sau de unele organe interne, precum pancreasul sau un segment intestinal, exista termenul de “dureri fantoma”.

Descarcari electrice in membrul disparut

Creierul are nevoie de timp pentru a se adapta intreruperii conexiunilor cu sistemul senzorial al membrelor. La nivelul nervilor, chiar daca sunt sectionati, pot sa apara dureri: pana la70% din persoanele care au un brat sau un picior amputat sufera de arsuri si de descarcari electrice in membrul disparut. Este o forma extrema de durere neuropatica, adica una datorata unei leziuni nervoase si a carei forma curenta este sciatica cronica.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poti muri din cauza unei supradoze de zahar?

Un tratament posibil: terapia oglinzii

Aceasta se explica prin intermediul a doua mecanisme. Primul este un nevrom, un fel de tumoare nervoasa, constituita din nervii sectionati, care incearca sa creasca si care trimit in van descarcari electrice. O analgezie extrem de profunda, cu ketamina in special, inainte si in timpul amputarii poate evita instalarea acestei dureri fantoma. In lipsa acestei analgezii, antidepresivele si antiepilepticile pot bloca aceste descarcari electrice dupa aproximativ un an de tratament. Al doilea mecansim ar fi o reorganizare patologica a retelelor cerebrale a durerii, in care membrul amputat persista din greseala.

Acest lucru se pate remedia datorita terapiei oglinzii, cum este numita de catre specialisti. In urma unei sedinte pe zi timp de minim o luna, producem, datorita unei oglinzi plasate intre membrul amputat sau cel care este intact, o iluzie vizuala care pacaleste creierul. Acesta se reorganizeaza ca si cum membrul absent ar fi inca prezent ceea ce face ca durerea sa se calmeze si durerile fantoma sa fie din ce in ce mai rare, la unele persoane la un moment dat chiar ajung sa dispara.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poate fi grasimea pierduta cu ajutorul exercitiilor fizice?

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More