De ce visam?

De ce visam? Uneori sunt dulci, uneori amuzante, alteori chiar infricosatoare sau complet nebunesti. Visele ne ocupa noptile si uneori ne trezesc. Ti-ai pus vreodata aceasta intrebare: De ce visam?

Cercetatorii, in ciuda numeroaselor studii facute pe acest subiect nu stiu exact la ce servesc visele, de ce visam insa ipotezele sunt numeroase.

Una din teorii este aceea ca visele au un rol evolutiv

Visele ar fi o simulare de amenintare care ne permit sa adoptam comportamente adecvate, sa avem reactiile emotionale potrivite. Acest lucru ar explica in mare parte visele rele, cosmarurile si numeroase vise tipice precum visul in care suntem urmariti de cineva.

Insa, exista cercetatori care au alte pareri. Claudia Picard Deland spre exemplu este de parere ca visele ar avea mai degraba legatura cu memoria. Conform expertei, somnul ocupa un loc important in formarea de amintiri legate de invatare. Fara somn, creierul uita si o persoana este incapabila sa invete lucruri noi. Visele ar fi un fel de manifestare constienta a ceea ce se petrece in creierul nostru in timpul somnului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce s-ar intampla daca Soarele nu ar mai exista

Creierul este pe cale sa lucreze memoria. Stim ca, atunci cand invatam ceva nou in timpul zilei, se va crea o urma de memorie in creierul nostru. Pentru a o consolida pe termen lung, creierul va reactiva spontan (in timpul somnului) si acest lucru ne permite sa consolidam lucrurile nou invatate, sa le integram in reteaua de noi cunostinte deja stabilite.

Principiul acestei tehnici este de a stimula in mod artificial creierul prin intermediul unui sunet sau unui miros in timpul invatarii sau in timpul somnului. Un lucru care ne permite imbuntatirea retinerea noilor informatii.

Rezultatele sunt robuste. In majoritatea studiilor efectuate pe aceasta tema, se arata ca efectele sunt pozitive atunci cand exista o simulare sonora.
In orice caz, visul ramane in continuare o activitate cerebrala care face obiectul a numeroase teorii si studii…

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More