De ce unii suporta mai bine caldura decat altii?

Inainte de toate, este o chestiune de genetica. Daca stramosii nostri au trait mii de ani intr-o tara calda, evolutia le-a permis sa dezvolte mecanisme de dispersie a caldurii precum transpiratia, vasodilatarea pielii sau fluidizarea sangelui, extrem de eficiente de altfel. Spre exemplu, cu cat pielea unei persoane este mai inchisa la culoare, cu atat absoarbe caldura Soarelui mai mult insa o evacueaza la fel de usor.

Corpul se adapteaza pana la anumite grade

Din momentul in care mercurul depaseste 29 de grade, corpul, care trebuie sa isi regleze temperatura pana la limita de 37 de grade, evacueaza excesul de caldura pentru a nu depasi 40 de grade, lucru care ar putea cauza probleme neurologice. Corpul isi poate adapta temperatura pana la un anumit grad. Intr-o perioada curpinsa intre 4-6 zile, corpul se aclimatizeaza mai mult sau mai putin, in functie de varsta, in functie de starea de sanatate si evacueaza cu mai mare usurinta caldura. Aceasta adaptare temporara dispare dupa o saptamana dupa ce a regasit condiiile obisnuite.

Asemanatoare

De ce ne doare capul dupa ce bem vin rosu?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Este posibil sa nu simtim nimic?

In situatii extreme, este nevoie de modificarea comportamentului. Intr-un desert spre exemplu, la temperaturi cuprinse intre 34-37 de grade, la umbra, apa din corp se evaporeaza atat de repede incat trebuie sa bem apa pana cand temperatura este inca scazuta ( noaptea, dimineata). Intr-un mediu complet uscat, corpul nostru poate tolera temperaturi de pana la 50°C relativ fara durere.

Drept urmare, unele persoane suporta mai bine umiditatea din atmosfera, in vreme ce altii mai putin, caldura din atmosfera in timp ce altii mai putin, la fel cum se intampla si cu durerea.

In viitor, incalzirea globala ne va pune la grele incercari capacitatile de adaptare. In Asia spre exemplu, probabilitatea aparitiei unui val de caldura mortal o data pe deceniu va urca la un procent de 80% incepand cu anul 2050.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poate fi grasimea pierduta cu ajutorul exercitiilor fizice?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/pourquoi-certains-supportent-ils-mieux-la-chaleur-168650/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More