De ce unele tari isi schimba capitala
Indonezia isi va schimba in mod oficial capitala. Parlamentul indonezian tocmai a votat transferul de la Jakarta la Nusantara, care trebuie sa fie construita pe insula Borneo.
Conform specialistilor, Jakarta este unul din orasele care vor disparea in curand de pe Pamant. In mai putin de 30 de ani, aglomeratia din Jakarta se va scufunda cu 4 metri si, conform datelor, numai putin de 95% din nordul orasului va fi sub ape pana in anul 2050. Motiv pentru care, parlamentul indonezian a anuntat in mod oficial construirea unei noi capitale pe insula Borneo, la 2000 de kilometri distanta de Jakarta.
Viitoarea capitala Nusantara va ocupa aproximativ 56 000 de hectare. Primii locuitori sunt asteptati in anul 2024.
O capitala stearsa de pe harta de un ciclon
In trecut, si alte tari au fost nevoite sa renunte la capitala lor oficiala din motive de mediu. In Nigeria, Lagos este si ea amenintata din cauza unor eroziuni de coasta si risca sa ramana scufundata in ape. Prea populata, isi pierde statutul de capitala administrativa si Abuja devine capitala oficiala a Nigeriei in anul 1976.
In Belize, America Centrala, capitala Belize City a fos stearsa de pe harta de ciclonul Hattie care a distrus numai putin de 70% din cladiri in 1961. Noua capitala, Belmopan, este construita noua ani mai tarziu.
Ruperea de trecut
Unele tari au optat pentru o rupere simbolica de Istoria tarii. Este si cazul Kazakhstanului, Alamty a ramas capitala tarii pana in anul 1997 inainte ca noul sef de stat sa decida sa aleaga Astana ca si capitala noua. Aceasta alegere este, inainte de toate, ghidata de dorinta de a rupe legatura cu trecutul sovietic si sa isi reafirme independenta.
In Malaiezia a fost aceeasi dorinta de emancipare a tarii in raport cu trecutul colonial care provoaca transferul capitalei Kuala Lumpur la Putrajaya in anul 1999.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/economie-societe/indonesie-nigeria-pourquoi-certains-pays-changent-ils-de-capitale-11182860/
Comments are closed.