De ce unele pasari nu au aripi?
Rezumat:
Dintre toate speciile de pasari de pe Pamant, unele nu pot zbura. Care sunt aceste specii si de ce unele pasari nu au aripi?
Pinguini, struti, gaini, un numar mare de specii de pasari nu pot zbura pe cer. In cazul strutului, de exemplu, incapacitatea sa de a zbura se datoreaza unei mase musculare prea mici in raport cu marimea sa. In ceea ce priveste pinguinul, se pare ca, de-a lungul evolutiei sale, acesta si-a transformat aripile in inotatoare. In cele din urma, desi gaina are aripi si poate zbura, greutatea sa o impiedica sa se inalte la inaltime si sa zboare mult timp. Prin urmare, nu se poate considera ca gainile zboara. Cu toate acestea, exista specii care, de-a lungul timpului si pe masura ce au evoluat, nu si-au mai dezvoltat aripi si, prin urmare, si-au pierdut capacitatea de a zbura. Este cazul emuului australian, al kiwi si al casuarului, care sunt toate pasari alergatoare.
Grupul ratitelor
Toate aceste pasari alergatoare formeaza un grup cunoscut sub numele de „ratite”. Caracteristicile lor fizice inseamna ca aceste pasari au aripile atrofiate si un stern fara osatura pe care nu se pot dezvolta muschii aripilor. Cu toate acestea, aceste pasari alergatoare se numara printre cele mai mari din lume, atat de mult incat unele specii de pasari, cum ar fi emu australian si casuarul, pot atinge o inaltime de aproape 2 metri. Lipsa aripilor a fost compensata de o crestere semnificativa a masei musculare a picioarelor lor. Desi nu pot zbura, ele sunt totusi capabile sa parcurga distante foarte lungi cu viteza mare. Aceasta adaptare le-a permis sa se hraneasca si sa scape de multi pradatori.
Motive legate de absenta pericolului
Pe de alta parte, absenta aripilor la unele specii se datoreaza in parte absentei pericolului. Acesta este cazul, de exemplu, in teritoriile insulare. Zborul a devenit inutil, deoarece nu exista pradatori care sa ameninte dezvoltarea speciei. In cursul evolutiei pasarilor, acest tip de auto-constrangere a permis speciilor sa isi concentreze energia pe reproducere si pe cautarea hranei. Kiwi, originar din insula Noua Zeelanda, este un exemplu perfect al avantajelor vietii insulare. Deoarece sunt in deplina siguranta pe teritoriul lor, nu au fost nevoiti sa-si dezvolte aripile pentru a zbura si a fugi de un inamic. Trebuie remarcat, totusi, ca aceasta intreaga familie de pasari alergatoare descinde dintr-un stramos care era capabil sa zboare.
Cum se numeste o pasare care nu poate zbura?
Pasarile care nu pot zbura sunt adesea denumite pasari aptere. Acest termen, derivat din grecescul „apteros”, care inseamna „fara aripi”, este insa usor inselator, deoarece aceste pasari au aripi, dar acestea sunt atrofiate sau adaptate la alte functii, cum ar fi inotul in cazul pinguinilor. Atunci cand nu pot zbura, aceste pasari au dezvoltat, in general, abilitati alternative pentru a se deplasa si a scapa de pradatori, cum ar fi alergarea in cazul strutului sau inotul in cazul pinguinului. Printre cele mai faimoase pasari aptere se numara :
Kiwi: o pasare mica din Noua Zeelanda, care isi foloseste ciocul lung pentru a sonda solul in cautare de insecte.
Strutul: cea mai mare pasare care nu zboara, dar este capabila sa alerge cu mare viteza.
Pinguinul: in ciuda faptului ca are aripile transformate in inotatoare, este adesea confundat cu pinguinul, care poate zbura.
Dodo: o pasare din Mauritius, acum disparuta, a devenit simbolul speciilor disparute din cauza impactului uman.
Emu: originar din Australia, este a doua pasare ca marime dupa strut.
Casuarul: de asemenea australian, este renumit pentru casca sa osoasa si pentru culoarea albastra stralucitoare.
Acestea sunt doar cateva exemple, fiecare specie dezvoltandu-si propriile mecanisme de adaptare la absenta zborului.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/animaux/pourquoi-certains-oiseaux-nont-ils-pas-dailes-11191248/
Comments are closed.