De ce unele nume de țari se termina in „-stan”?
Sufixul „-stan” poate fi gasit in numele multor țari din Asia Centrala. Dar de unde provine acest sufix si de ce este atat de raspandit in aceasta parte a lumii?
Numele țarilor sunt adesea inradacinate in istoria si cultura locuitorilor lor. Ele pot proveni din nume tribale, caracteristici geografice sau figuri istorice. Spre exemplu, numele „Franța” provine de la franci, un trib germanic. „Spania” provine din latinescul «Hispania», o veche denumire romana pentru peninsula iberica. In Africa, multe țari sunt numite dupa rauri sau regiuni, cum ar fi Senegal sau Congo. De asemenea, numele unei țari se poate schimba de-a lungul istoriei ca urmare a schimbarilor politice sau culturale. Acesta este motivul pentru care unele nume se termina cu sufixul „-stan”.
De unde provine sufixul -stan pentru unele țari asiatice?
Sufixul „-stan” isi are radacinile in limba persana, unde inseamna „loc”, „țara” sau „națiune”. Este derivat din cuvantul indo-european „steh”, care inseamna „a sta” si are corespondențe in mai multe limbi europene, precum „stand” in engleza si „stadt” in germana. Sapte țari din Asia Centrala folosesc acest sufix: Kazahstan, Kargazstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Afganistan si Pakistan. Aceste nume indica adesea țara unui anumit grup etnic, de exemplu, „Kazahstan” inseamna „țara kazahilor”, iar „Afganistan”, „țara afganilor”. Sufixul -stan din Pakistan, unde „Pak” inseamna „pur” in urdu, pare sa arate o utilizare mai recenta si mai simbolica a sufixului.
Un -stan mai puțin placut
Familia „Stans” are o reputație proasta. Pentru mulți, sufixul este inca asociat cu țari obscure, autocratice, corupte si imposibil de distins. Sufixul -stan este, de asemenea, adesea folosit in ficțiune pentru a denumi dictaturi, țari instabile sau țari aflate in razboi (Kreplachistan in Austin Powers, Berzerkistan in banda desenata satirica Doonsbury si chiar Foussurlagueulistan in Titeuf). In 2006, filmul Borat prezinta un Kazahstan inapoiat, populat de prostituate, idioți si batrani. Borat, un jurnalist din oraselul Kuçzek, este plin de tot felul de obiceiuri proaste: este homofob, rasist, antisemit si misogin.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/insolite/pourquoi-certains-noms-de-pays-finissent-ils-par-stan-11195722/
Comments are closed.